Ege Üniversitesi’nden “Kadınlar Aşklar Şarkılar”a sansür

Şubat 26, 2016

Ege Üniversitesi’nden “Kadınlar Aşklar Şarkılar”a sansür

kadinlar_asklar_sarkilar_Kaos GL’nin haberine göre, Ege Üniversitesi Konak Atatürk Kültür Merkezi, trans kadınların çocukluklarına, aşklarına ve ölümlerine adanmış oyun “Kadınlar Aşklar Şarkılar”ın gösterimini iptal etti.

Ege Üniversitesi Konak Atatürk Kültür Merkezi afişteki “seks işçilerine indirimlidir” ibaresini gerekçe göstererek “Kadınlar Aşklar Şarkılar” oyununu sansürledi.

Dünya Seks İşçileri Günü dolayısıyla 3 Mart’ta Konak AKM’de gösterilmesi planlanan trans kadınların çocukluklarına, aşklarına ve ölümlerine adanmış tek kişilik fakat çok sesli oyun Fuar İzmir Sanat Merkezi’ne alındı.

“Bu oyuna kimler gelecek?”

2013 yılından beri birçok şehirde seyirciyle buluşan oyunun sansüre uğramasına ilişkin oyun ekibi sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı:

“Geçen sezon sonunda “Kadınlar Aşklar Şarkılar”ı İstanbul ve Ankara için bitirirken İzmirli seyirciye verdiğimiz bir söz vardı. Oyunu İzmir’de de oynayacaktık. Geçtiğimiz ay, İzmir turnelerimizi organize eden arkadaşlarımız (Kat-Art), 3 Mart tarihi için Konak AKM’den gün almış, hatta afişleme ve sosyal medya duyuru çalışmalarına başlamışlardı.

“Fakat ne yazık ki, afişteki “Seks işçilerine indirimlidir” ibaresi yüzünden AKM yönetimi “Bu oyuna kimler gelecek?” sorusu eşliğinde (arada oyunun ‘konusuna da’ bakmışlar tabii) oyunun gösterimini yapamayacağımızı duyurdular. Kat-Art’taki arkadaşlar da, mecburen oyunu yine aynı tarihte İzmir Fuar Sanat’a taşımak zorunda kaldılar.

Elimizde olmayan ve açıkça “konjonktürel” bu değişiklik yüzünden özür dileyecek değiliz, ama yine de bu açıklamayı yapmak gerekiyordu. 3 Mart Perşembe, Fuar İzmir Sanat Merkezi’nde görüşmek üzere.”

Kadınlar Aşklar Şarkılar

“Tüm sesler, hikâyelerini doğrudan seyirciye anlatırlar. Fakat seyirci, alıştığımız seyirci değildir artık. Adı aşkla, arayışla, özlemle ve ölümle iç içe geçmiştir şimdi. Her kadın, ölüme doğru yol alırken, varlığı seyircide somutlaşmış bu belirsiz kişiye doğru seslenir. Aşkların, ölümlerin, arayışların asıl muhatabı bu belirsiz kişidir çünkü: Belki bin yıldır burdayız biz…”

Yazan: Şâmil Yılmaz
Oynayan: Ahmet Melih Yılmaz
Yöneten: Serdest Vural
Işık tasarım: Umut Eser
Dış Ses: Ayşegül Çaylı
Asistan: Nazlı Özdemir

edebiyathaber.net (26 Şubat 2016)

Yorum yapın