Özgün ve nitelikli bir kitap: “Suspus” | Zeynel Özbalçık

Mart 15, 2021

Özgün ve nitelikli bir kitap: “Suspus” | Zeynel Özbalçık

Çınar Yayınevi “Anna’ yı Gören Var Mı?” Bu Kitapta Öğretmen Var” gibi resimli kitaplarına bir yenisini ekleyerek okuyucuya zengin bir okuma yelpazesi sunuyor. Suspus “severek okuduğumuz kitaplar” listesine girmeye aday gibi görünüyor.

Kitabın kapağındaki tasarım; çevre kirliliği, yalnızlık, farklılık mesajları ile oldukça merak uyandırıyor Kitap hakkında dünyaca tanınmış yazarların sözleri ise sıra dışı bir eser okuyacağımızın işaretlerini veriyor. Yazarın sokak sanatı, sinema, müzik gibi sanat dallarında birçok esere imza atması kitabın kapağında ve sayfalarında kendini gösteriyor.

 Sınıfta, evde, sokakta görüp kendi haline bıraktığımız çocuklardan birisi, “Suspus”. Kitabın ilk sayfasından başlayarak hepimize tanıdık gelen “içine kapanık” dediğimiz “sessiz” bir kız çocuğunun sesini duyuyoruz.

“Farklıyım”.

Farklılıkları nedeniyle anlaşılamayan, kendini yalnız hisseden bir kızın sesi. Aslında bu sesi zaman zaman duyan eğitimciler, anne-babalar durumu fark etmek bazen de kabullenmek dışında bir çözüm geliştiremiyorlar. Bizler eğitimciler olarak sınıflarımızda var olan “farklı ve özel” çocuklara eşit davranarak doğru bir tutum gösterdiğimizi düşünüyoruz. Böylelikle farkında olmadan bu çocuklara kendilerini gerçekleştirmesi için adil fırsatlar yaratacak yöntemler geliştirmeyi göz ardı ediyoruz. Sessiz ve içine kapanık olarak gördüğümüz farklı bir çocuğun ihtiyaçlarının da farklı olduğu kabul ederek ona seçenekler sunmanın doğru bir yaklaşım olduğuna inanıyorum.

 Kahramanımız, toplumdaki diğer insanlara karşısında kendini fareye benzeterek duygularını anlatmak istiyor. Çizimlerde küçük kıza takılan fare maskesi  de bu anlatımı güçlendiriyor. Kendini kuşatan yalnızlığını hayal gücü ile aşmaya çalışan “Suspus” gürültülü, kasvetli, ve gri bir şehirden “göz kamaştırıcı bir kuzgun gibi süzülerek” kaçabileceğini düşünüyor. Hayallerinde; doğal bir çevrede diğer canlılarla birlikte olmanın, özgürlüğün ve mutluluğun tadını çıkarıyor.

Sessiz ve suskun kaldığı zamanlarda okuduğu kitaplar ona başka dünyaların kapılarını açıyor. Kendi sesinin de duyulduğu günlerde şehirlerin daha güzel, çocukların daha mutlu olacağını düşünüyor.

Çok yönlü bir sanatçının elinden çıkan kitap çizimlerinden, cümlelerin derinliğine, yazı karakterlerinden, görsellerin canlılığına kadar bir bütünlük örneği gösteriyor. Görsellerin Amerikan İllüstrasyon Müzesinde sergilenmesi ise kitabın başarısını ispatlıyor. Çevirmen Eda Ersavcı’ nın tam yerine oturan çevirisi ve yayınevinin kitap seçimindeki titizliği bizlere harika bir hikaye kazandırıyor.

Suspus özgün ve nitelikli bir kitap olarak her yaştan okuyucuya özellikle eğitimcilere yol gösteriyor. Sessiz çocuklara sevgilerimle…

Kaynak: SUSPUS, Yazan ve Resimleyen: David Ouimet, Çevirmen: Seda Ersavcı, Yayınevi: Çınar, Sayfa Sayısı: 50

Zeynel Özbalçık – edebiyathaber.net (15 Mart 2021)

Yorum yapın