“Örümcek Kadının Öpücüğü” TiyatroHâl’de

Ocak 9, 2015

“Örümcek Kadının Öpücüğü” TiyatroHâl’de

“Örümcek Kadının Öpücüğü” Tiyatrohâl tarafından sergileniyor.

portre paylaşıma okey ESASManuel Puig’in Örümcek Kadının Öpücüğü adlı romanı (1976), escapism (düş dünyasına kaçış) akımında verilen en önemli yapıtlardan biri olarak gösteriliyor. Oğuz Utku Güneş’in aynı adlı roman, oyun ve filmden uyarladığı Örümcek Kadının Öpücüğü’nde, romanda söz edilen 1942 yapımı gerilim filmi Kedi İnsanlar’da bu sefer sahnede can buluyor.
İlk kez Play Within a Play tekniği ile sahnelenen Örümcek Kadının Öpücüğü, ayrıca sinema tarihinin iz bırakmış filmlerinden referanslar ve yönetmenin bazı metinlerinden oluşuyor.
Molina ve Valentin’in anıları ve mizah anlayışları ile sevdikleri filmlerden başka düş kişileri de hikâyede yerlerini alıyorlar.

Oyun içinde oyun’da geçen DeWitt BODEEN filmi Kedi İnsanlar’ın konusu ise şöyle;

“Transilvanya’daki atalarından miras kalan bir lanete göre şehvete kapıldığı an vahşi bir pantere dönüşeceği korkusuyla yaşayan İrena , New York’taki ilk günlerinde tanıştığı Oliver’a aşık olur. Kısa sürede evlenenen çiftin hayatları İrena’nın öpüşmeyi dahi reddeden inançları ve yırtıcılaşan davranışları yüzünden kabusa döner. İrena kadınsı bir içgüdü -ya da hayvansı bir dürtü- ile Oliver’ın iş arkadaşı Alice’i bir tehdit olarak görmeye başlar…”

İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda bir Broadway müzikali olan Sidikli Kasabası Müzikali’ni ve TiyatroHâl’de Albert Camus’nün Adiller (Doğrular) adlı eserini sahneleyen Oğuz Utku Güneş, tiyatro edebiyatında devrim üçlemesi yolculuğunu Örümcek Kadının Öpücüğü ile tamamlıyor.

Örümcek Kadının Öpücüğü’nde Göktay Tosun, Çağdaş Tekin, Melina Özprodomos, Ayşegül Bahtiyaroğlu, Oğuz Utku Güneş  ve Lewgoy rolünde sesiyle Selçuk Yöntem rol alıyor.

Oğuz Utku Güneş’in uyarlayıp yönettiği oyun da, yönetmen yardımcılığını Destan Batmaz, ışık tasarımını Ayşe Ayter, kostüm tasarımını Katina Özprodomos, dekor tasarımını Güney Zeki Göker ve Onur Soyal üstlendi.

TiyatroHÂL’den Örümcek Kadının Öpücüğü’nün 2014 Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde En Başarılı Erkek Oyuncu, En Başarılı Yönetmen dalında Adaylıkları ve Direklerararası Seyirci Ödülleri’nde En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Prodüksiyon dallarında ödülleri bulunuyor.

Oyun tarihleri ve iletişim bilgileri şöyle:

14-15 / 23-24 / 30-31 OCAK 20.30 TİYATROHÂL (Mecidiyeköy)
1 ŞUBAT 20.30 YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ (Bakırköy)
TiyatroHÂL Rezervasyon : 0538 458 73 01 ve mybilet.com
TiyatroHâl,Eski Osmanlı Sokak, No:3/A.  Mecidiyeköy (Emniyet Müdürlüğü Otoparkı Yanı)
facebook.com/orumcekkadin     twitter @orumcekkadin     #ÖrümcekKadınınÖpücüğü

edebiyathaber.net (9 Ocak 2015)

Yorum yapın