Olga Tokarczuk’un Nobel’den sonra kaleme aldığı ilk romanı raflarda

Nisan 10, 2024

Olga Tokarczuk’un Nobel’den sonra kaleme aldığı ilk romanı raflarda

Polonyalı, 2018 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi yazar Olga Tokarczuk’un Nobel’den sonra kaleme aldığı ilk romanı Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Daha önce yine Timaş’tan çıkan Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde, Kadimzamanlar ve Diğer Vakitler ile Son Hikayeler romanlarıyla büyük beğeni toplayan yazarın son romanı bir başka Nobelli büyük ustaya Thomas Mann’a da bir saygı duruşu hüviyetinde.

Tanıtım metninden:

Eylül 1913. Birinci Dünya Savaşı arifesinde Tüberküloz hastası bir öğrenci olan Mieczysław Wojnicz tedavi amaçlı Görbersdorf kasabasındaki bir sağlık merkezi olan ve Avrupa’nın dört bir yanından hastaları ağırlayan Beyler Konukevi’ne gelir. Bir yandan tedavisi sürerken, her gün hastalarla yemek salonunda toplanıp yerel likörden içerek dönemin büyük meselelerini tartışırlar: Savaş çıkacak mıdır? Monarşi mi yoksa demokrasi mi daha iyidir? Şeytanlar var mıdır? Kadınlar doğuştan aşağı varlıklar mıdır?

Bu sırada konukevinde ve çevresinde tuhaf şeyler ardı ardına yaşanmaktadır. Birileri ―ya da bir şey― onları izliyor, bu kapalı dünyaya sızmaya çalışıyordur. Erkekler etraflarında yaşanmış şok edici olayları dinledikçe gün be gün korkularına yenik düşerler. Wojnicz hem kendi gerçeklerini hem de dört yanını kuşatan uğursuz güçlerin gizemini çözmeye çalışırken, onların bir sonraki hedeflerini çoktan seçtiklerini fark etmez.

Büyülü Dağ’ın yayımlanmasından bir asır sonra Olga Tokarczuk, Thomas Mann’ın topraklarını yeniden ziyaret ediyor ve doğa-insan, yaşam-ölüm gibi izlekleri felsefesiyle ve kendine özgü hikâye anlatımıyla harmanlayarak bu topraklara sahip çıkıyor.

Kitap İçin Ne Dediler?

“Muhteşem bir yazar.” – Svetlana Alexievich

Tokarczuk ile birlikte, Nobel sadece bir kadın yazarı seçmedi, yüzyılının sesini seçti. Olga Tokarczuk, şiirsel üslubu ve akılda kalan hikâyeciliğiyle dönemine iz bırakan bir yazar. ―Didier Jacob, L’Obs

“Empusyon, sadece kadın şovenizminin bir eleştirisi olarak değil, aynı zamanda modern toplumlarda dayatılan toplumsal cinsiyet rolleri aracılığıyla insanları hâlâ damgalayan baskı biçimlerinin bir eleştirisi olarak da okunabilir. Bu roman, okuru kendini güvende hissetmeye alışkın olduğu alanların çok ötesine taşıyan bir hayal dünyasına davettir.” ―Onet Kultura

Çevirmen Neşe Taluy Yüce: “Empusyon, her bireyin kendi yolculuğunu bulabileceği, dünyada kaybolmuş gibi hissedenlere rehberlik edebilecek bir metindir. Ana karakterle empati yapabilenler için özel bir bağ kurma fırsatı sunar. Aynı zamanda daha derinlere inebilen okuyucular, içlerinde sakladıkları özel kimliklerini keşfetme cesareti bulabilirler. Bu kitap, herkesin kendine dair yeni pencere açabileceği bir kapıdır.  Çeşitlilik, zenginlik ve karmaşıklıkla dolu bir mozaik olan bu metinde birçok renk ve desen, tek bir tuval üzerinde bir araya gelir. Bu, her biri kendi özgün hikâyesini anlatan birçok farklı sesin birleşiminde yankılanan bir orkestranın performansına benzer. Bu çeşitlilik ve çok katmanlılık, kutuplaşmanın yerine anlayışı önerir. Doğrudan ifadelerden kaçınan bir yazar olarak tanınan Olga Tokarczuk, incelikle dokunmuş bir anlatının örtüsü altında kaçındığı bu ifadeleri gizlemeye çabalar, sözcükleri ustaca bir oyun alanına dönüştürür; konularla oynar, kültürel göndermeler ve lezzetlerle dans eder, bu şekilde okurlarına yalnızca bir hikâye anlatmakla kalmaz, aynı zamanda bir sanat eseri de sunar.”

Yorum yapın