Okumaya vakit bulamayanlara kitap dinlemek için 7 neden

Mayıs 10, 2017

Okumaya vakit bulamayanlara kitap dinlemek için 7 neden

Okumaya-vakit-bulamayanlara-kitap-dinlemek-icin-7-nedenOkumak öğrenmenin en iyi alternatiflerden biri. Fakat okumayı bir de dinleme ile desteklediğinizde çok daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün.

Dijitalleşme ile birlikte içerik tüketim alışkanlıkları da hızla değişen günümüz insanlarının çoğu ya okumaya vakit bulamıyor ya da gerek duymuyor. Haberi Twitter başta olmak üzere sosyal ağlar üzerinden tüketen, eğlenceli içeriğe video yayınlar üzerinden erişen ve giderek beyni de konsantrasyonu de her içeriği anlık tüketme konusunda evrimleşen dijital çağın bireyleri haliyle gazeteye kese kâğıdı, dergiye süs eşyası muamelesi yaptığı gibi kitaplara da çoğunlukla doğum günü hediyesi yaftasını yapıştırıyor. Bu tablo gelişmemiş ülkelerde kendine net bir şekilde tam da bu betimlemelerle yer bulurken dünyada özellikle de uzak doğudaki okuma alışkanlıkları ülkelerin kalkınma adına koşar adım aldıkları yolu gözler önüne seriyor. GfK tarafından bu yıl içinde 15 yaşın üstünde 22 bin kişi ile yapılan araştırmaya göre Çin’lilerin yüzde 36’sı hemen hemen her gün kitaba zaman ayırdıklarını söylüyorlar. Aynı araştırmada her gün kitap okuma kategorisinde Çin’i İspanya ve İngiltere takip ediyor.

Okuyamayan dinlesin

Peki, Türkiye’de durum nasıl? Ülkemizde kitap okuma alışkanlığının az olduğu konusunda genel bir kabul var. Geçtiğimiz yıl Libronet tarafından yapılan bir aştırmaya göre katılımcıların yüzde 32’si hiç kitap okumuyor. Daha yakın tarihli bir TÜİK araştırmasına göre ise günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türkiye, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Dijitalleşme ile okumaya az da olan ilgisini kaybetmek üzere olan Türk insanı pekala yine dijital çağın nimetleri sayesinde kitapları hayatına dâhil edebilir. Nasıl mı? Çoğunuzun ilk tahmini olan e-kitapla değil, bundan emin olabilirsiniz. Bir ara medyanın da çok fazla şişirdiği e-kitap hikâyesi medya araçları içinde hiç de beklenilen arzu edilen yere ulaşmadı. Kitap okumaya vakit bulamayanlar için yeni çözüm kitapları dinlemek. Son dönemde kitap, dergi ve diğer birçok yayınla ilgili içerikleri içeren sesli kitap uygulamalarına ilgide ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Kitap okumaya vaktim yok ama dinleme işine bir şans vermek istiyorum diyenlerdensiniz kitap dinlemek için yedi iyi nedeni bir araya getirdik.

Dinlemeyi okumaya tercih etmek
Bazı insanlar için dinleyerek öğrenmek okumaya göre daha kolay. Siz de okumayı çok tercih etmeyenlerdenseniz sesli kitap tam size göre.

Kalıcı bilgiler edinmek
Okumanın dinlemekten daha faydalı olduğuna dair bir kanıt yok. Tabii ki, okumak öğrenmenin en iyi alternatiflerden biri.  Fakat okumayı bir de dinleme ile desteklediğinizde çok daha iyi sonuçlar elde etmeniz mümkün. Sesli kitaplar önceki bilgilerinizi kalıcı hale getirmek için harika bir yöntem. Daha önce okuduğunuz bir kitabı sesli olarak da dinlersiniz bilgilerinizi güçlendireceğinizden şüpheniz olmasın.

Hızlı öğrenme
Dinleyerek öğrenmenin bir diğer avantajı öğrenme hızını kendinize göre ayarlayabiliyor olmak. Eğer hızlı öğrenebiliyor iseniz bu sayede kısa sürede çok daha fazla bilgi alabilmeniz mümkün.

Zamandan tasarruf
Aynı anda birden fazla iş yapmak çok tavsiye edilmese de bazen bu yöntem faydalı ve verimli olabilir. Sesli kitaplar bunun için oldukça iyi. Temizlik yaparken, koşarken ya da zihinsel olarak fazla odaklanma gerektirmeyen başka bir işle meşgulken sesli kitap dinleyebilirsiniz. Özellikle trafikte beklediğiniz zamanlarda sesli kitap dinlemek çok fazla şey öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Motive edici
Tıpkı iyi bir müzik dinlemek gibi sesli kitaplar da motivasyonunu artırabilir. Güzel sözler ya da motive edici metinleri okumak iyi bir yöntem fakat bunu sesli olarak dinlemek çok daha iyi olacaktır. Üstelik aynı anda yeni bir şeyler de öğreneceksiniz.

Verimli
Bazı kitapları sesli olarak dinlemek okumaktan daha iyi bile olabiliyor. Bu özellikle bazı konsept kitaplar ve biyografiler için böyle. Malûm, bu tarz kitaplarda amaç çok fazla detaylara takılmadan ana düşünceyi anlamak. Biyografi okuduğunuzu düşünün. O kişinin günlük ne yiyip içtiğinden ziyade hayatını etkileyen temel olaylar ilginizi çekecektir. Tabii ki, okurken altı çizilmesi gereken kitaplar da var, ancak okuması çok sıkıcı olduğu halde dinlemesi zevkli olabilecek kitaplar da mevcut.

Erişimi kolay
Sesli kitaplara erişim gerçekten çok kolay. Sesli kitapları akıllı telefonunuzdan, iPod ya da bilgisayarınızdan dışarıda ya da arabada dinleyebilirsiniz. Erişimi kolay olduğundan dilediğiniz an dinlemeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Kitap okurken ise tam tersi sessiz bir yerde olmaya ihtiyacınız vardır ve bu her zaman çok da kolay olmasa gerek.

Cebinize sığacak sesli kütüphaneler

Kitap dinlemek için alternatif platformların sayısı her geçen gün artıyor. Bunlar arasında birkaçına yakından bakalım. Bir Amazon şirketi olan Audible’nin sesli kitap uygulaması en çok satanlardan klasiklere 180 binden fazla sesli kitaba ev sahipliği yapıyor. Tek yapmanız gereken WiFi üzerinden kitapları dinlemek istediğiniz cihaza aktarmak. Uygulamaya  App Store ve Google Play üzerinden ücretsiz erişebiliyorsunuz. Türkçe uygulama alternatiflerini araştırınca karşımıza 2 başarılı platform geliyor. İlki Seslenen Kitap. Ücretsiz olan uygulamaya giriş yaptıktan sonra karşınıza onlarca ücretli ve ücretsiz kitap seçeneği geliyor. Bununla birlikte sektörel dergilerin de yavaş yavaş bu uygulamada yerini almaya başladığını söylemeliyiz. Şans verebileceğinizi düşündüğümüz diğer uygulama Sesli Kitap. Bu uygulamada ücret ya da indirme gibi bazı okuyuculara geri adım attıracak bariyerler yok. Şimdilik sınırlı sayıda bir seçenek sunan platform üzerinden bir kitap okumak istediğinizde, kitabın yüklü olduğu YouTube sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Dolayısıyla kitabı dinlemek istediğinizde WiFi’a bağlı olduğunuzdan emin olmanızda fayda var.

Kaynak: digitalage (10 Mayıs 2017)

Yorum yapın