Okuma-okutma telaş günleri-2 | Mehmet Özçataloğlu

Ekim 2, 2023

Okuma-okutma telaş günleri-2 | Mehmet Özçataloğlu

Eylül de geçti gitti işte. Ekim’e merhaba dediğimiz bu günlerde okuma telaşında olanların içindeki heyecan ve sevinç biraz daha kabarmıştır sanırım. Birkaç haftaya tüm semboller anlam kazanır ve her şey yerli yerine oturur. Bu telaş günlerinde onlar için yazılan kitapları incelemeye devam ediyorum. 

*Kapibara da Ne?

Can Çocuk tarafından yayımlanan “Kapibaralar” önyargıların bir kenarda bırakılmasına işaret ediyor. Alfredo Soderguit’in yazıp çizdiği, Emrah İmre’nin dilimize kazandırdığı Kapibaralar, resimlerinden göz alınabilirse okunabilir de. Hani bazı kitaplar vardır metni arka planda kalır, sadece çizimleri bile yeter ne demek istediğini anlatmaya. Kapibaralar da bu kitaplardan biri işte. Farklılıklarımıza rağmen birbirimize kalplerimizi açtığımızda nelerin değişebileceğini gösteriyor bize. Ya da klişe söylemle, ‘dünyayı sevgi kurtaracak’ diyor.

*Aydede Peynir Değildir

Çizimleri ve kullanılan renklerin tonlarıyla da hoşuma giden bir diğer kitap “Aydede Peynir Değildir.” Selda Yaşar yazmış, Gözde Bitir T. resimlemiş. Yine Can Çocuk etiketli. Açlıktan karnı guruldayan minik farenin gece vakti yiyecek bir şeyler bulmak için yola koyulduğunu gören baykuş, fareciğe bir şaka yapmak istemiş. Ona gökyüzündeki dolunayı gösterip peynir olduğunu söyleyen baykuş sonuçlarını o anda kestiremese de artık farenin tek bir amacı vardır. Ay peynirine ulaşmak…

Bu kitabı okurken Michael Grejniee imzalı “Ay’ın Tadı Nasıl Acaba?” adlı keyifli kitabı da anımsadım. O kitapta hayvanlar bu sorunun yanıtını merak ediyorlar ve bir gün kaplumbağanın aklına gelen fikirle harekete geçiyorlardı.

*Kavramlar Üzerine

Çocuklar için felsefe eğitmeni Özge Özdemir, Redhouse Kidz tarafından yayımlanan “Küçük Bir Nokta, Büyük Bir Fil” ve “Uzakta Bir Dağ, Yakında Bir Macera” adlı kitaplarıyla çocukları erken dönemde kavramlar üzerine düşündürüyor. İlk kitapta kahramanlar “küçük ve büyük nedir?” diye soruyor. Bir şeye küçük ya da büyük derken karşılaştırma yapma konusunda davet çıkarıyor okuruna. İkinci kitapta da “uzak ve yakın nedir?” diye soruyor. Okurunu mekânda, zamanda ve duyguda uzak ve yakın olmak üzerine düşündürüyor bu defa. “Küçük Düşünürler Dizisi” olarak yayımlanan bu kitapların sayısının çoğalmasını umut ediyorum. Kavramların oturmasını sağlayan çizimler Gökçe Akgül’e ait.

*Chris Haughton kitapları

‘Annem Nerede’, ‘Ah Be Ponçik!’ ve ‘Herkese İyi Geceler’ adlı kitapları ile tanıdığımız Chris Haughton yine-yeni üç kitap ile selamlıyor okurlarını. Yine Redhouse Kidz aracılığı ile. Yazar-illüstratör Chris Haughton’dan bu defa ilk kitap ‘Şşş Bir Planımız Var’ dört arkadaşın ormanda gördükleri bir kuşun peşine düşerek yaşadıkları sürpriz maceraları anlatıyor. Okumaya heveslenen yaş grubu için oldukça keyifli. Aynı yaş grubunda ya da okulöncesi dönemde çocuk sahibi olan ebeveynler için de birlikte güzel zaman geçirmek için etkili bir seçenek. Sadece bu kitap da değil. Haughton imzalı ‘Belki’ de benzer bir tür. Üç küçük maymunun kaplanlara rağmen mango ağacına ulaşmanın yolunu aramasına tanıklık ediyoruz. Keşfetmenin hazzı, cesaret ve merak duyguları eşliğinde yaşanıyor. ‘Merak Etme Küçük Yengeç’ de aynı yazara ait ve sözünü edeceğim son kitap. Korkuları aşmak için gerek duyduğumuz zaman ve desteğe dair güzel bir öykü. Çizimler ve renkler ise kitaptan alınan tadı artırıyor.

Devam edecek…

edebiyathaber.net (2 Ekim 2023) 

Yorum yapın