Ödünç kitaplar kütüphaneye 25 yıl sonra iade edildi, peki gecikme cezası ne oldu?

Haziran 22, 2015

Ödünç kitaplar kütüphaneye 25 yıl sonra iade edildi, peki gecikme cezası ne oldu?

oduncİngiltere’de bir kolejin kütüphanesinden ödünç alınan iki kitap, gizemli bir şekilde yaklaşık 25 yıl sonra iade edildi. Kitapların gecikme cezasının ise 912,50 İngiliz Sterlini (yaklaşık 1.450 dolar) olduğu açıklandı. 

İngiltere’nin East Yorkshire bölgesinden East Riding Koleji kütüphanesinden Haziran 1989’da yazar Thomas Hardy’nin “Far From The Madding Crowd” ve Laurie Lee’nin “Cider With Rosie” isimli kitapları ödünç alınmıştı. O dönem ismi Beverley College olan okulun kütüphanesinden kitapları ödünç alan öğrencinin ismi bilinmiyor.

Kitaplar yıllar sonra Londra’da yaşayan birisi tarafından anonim olarak kütüphaneye iade edildi. Kitapları iade eden kişinin kimliğini saklamasının sebebinin ise yaklaşık 1.500 dolarlık gecikme cezasından kaçınmak olabileceği ifade edildi.

Kütüphanede, kitaplar ödünç alındıktan 5 ay sonra, Kasım 1989’dan bu yana çalışan Veronica Banks ise “Kitapların geç iade edildiğini görmüştük. Ancak bu bir rekor olmalı.” dedi. Gecikme cezasının silindiğini söyleyen Banks, “Açıkçası  borcu belli bir süre önce silmişiz ve bunun için de 912,5 pound için kimsenin peşinden gitmemiz gerekmiyor.” ifadelerini kullandı.

Kütüphane görevlisi şöyle devam etti: “Kitapları geri aldığımıza memnun olduk. Gecikmenin arkasındaki hikâyeyi öğrenmek çok ilginç olurdu. Ayrıca neden yıllar sonra iade edildi? Umarım kitaplar okunmuştur.”

 Javanshir Gadimov – edebiyathaber.net (22 Haziran 2015)

Yorum yapın