Normal olan farklı olmaktır!

Haziran 7, 2023

Normal olan farklı olmaktır!

Jordi Sierra i Fabra’nın yazdığı, Tomás Hijo’nun resimlediği Tuhaflar Kulübü, 8 ve üzeri yaş grubu için Saliha Nilüfer çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İspanyol edebiyatının çok ödüllü yazarlarından Jordi Sierra i Fabra, farklılıkların ve empatinin birleştirici etkisini yürekleri ısıtan bir hikâyeyle resmediyor. Her insanın, biricik yaşamının değerini hatırlatan roman, çocukların kaygılarını yıkıyor, samimi bir değişimin yolunu çiziyor. Kendini tuhaf, farklı ya da yalnız hisseden herkesi dünyanın en ilginç, en naif, en dost canlısı kulübüne davet ediyor. Farklılıkların sunduğu renkliliğin, insanın kendine gülmeyi öğrenmesinin ve kendisiyle barışmasının gücünü, yalın anlatımıyla duyumsatıyor.

Hugo kekeme, Bernardo disleksilidir. Sınıfın zorbası Vicente, onlara hayatı dar etmektedir. Bir kulüp kurmaya karar veren çocuklar, internette kendileri gibi “tuhaf” ünlüleri keşfederler. Mozart, John Lennon, Scarlet Johansson, Da Vinci, Picasso, Edison, Napolyon, Tom Cruise ve daha nicesi miyop, kısa boylu ya da kekemedir. Yalnız olmadıklarını anlayan ikili önce pek sevinir. Ancak Tuhaflar Kulübü’nün üyeleri arttıkça işler çığrından çıkmaya, tuhaflıklar sorgulanmaya başlanır…

Jordi Sierra i Fabra: 1947’de Barselona’da doğdu. 1970’li yıllarda ünlü müzisyenlerle dünyayı dolaşan Fabra, Popular 1 adlı rock müzik dergisini kurdu, Disco Express dergisini yönetti. İlerleyen yıllarda 24 müzik antolojisi, rock müzik tarihi kitapları, Beatles Sözlüğü gibi birçok kitabı yayımlandı. İspanyol çocuk ve gençlik edebiyatının en çok okunan yazarlarından Fabra’nın kitapları, pek çok ülkede yayımlandı. Ülkesinde ve dünyada otuzdan fazla ödüle değer görüldü. Gençler için yazdığı Campos de fresas’  la (Çilek Tarlaları, 1997) tanındı. Kafka ve Gezgin Bebek (2015; Kafka y la muñeca viajera, 2006) İspanyol Kültür Bakanlığı 2007 Ulusal Ödülü’nü aldı. Hem sosyal hem de kültürel alandaki katkıları nedeniyle 2012’de Cervantes Chico Prize’a değer görüldü. Tüm verimi dolayısıyla 2013’te İberya Amerikan Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Ödülü’nü kazanan yazarın adına, 2005 yılından bu yana, sadece gençlerin katıldığı Jordi Sierra i Fabra Edebiyat Ödülü verilmektedir. 2017’de İspanyol Kültür Bakanlığı tarafından Güzel Sanatlarda Liyakat Altın Madalyası’yla da onurlandırılan yazar, dört kez Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (ALMA) aday gösterildi. Fabra’nın 2016’da Türkçe’ye kazandırılan ilk gençlik romanı Oysa Aşk‘  ı (ON8; Desnuda, 2014) 2023’te, farklılıklarını kabullenip zorbalığı yenen bir grup çocuğu anlatan romanı Tuhaflar Kulübü (El Club de los Raros, 2015) izledi.

edebiyathaber.net (7 Haziran 2023)

“Normal olan farklı olmaktır!” üzerine bir yorum

Yorum yapın