Nilüfer Belediyesi, Baha Gelenbevi ve Seyit Ali Ak’ın eserlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor

Aralık 4, 2023

Nilüfer Belediyesi, Baha Gelenbevi ve Seyit Ali Ak’ın eserlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor

Nilüfer Belediyesi, fotoğraf sanatının unutulmaz iki ustası olan Baha Gelenbevi ve Seyit Ali Ak’ın eserlerinden oluşan sergiye ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörü olan Engin Özendes’in arşivinden oluşan bu çok özel sergi, Misi’deki Fotoğraf Müzesi’nde izlenime açıldı.

Fotoğraf sanatının Türkiye ve dünyadaki değerli isimlerin eserlerini sanatseverlerle buluşturan Nilüfer Belediyesi Fotoğraf Müzesi, yine çok özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk fotoğrafının kilometre taşları arasında yer alan iki usta ismin eserleri, Misi’deki Fotoğraf Müzesi’nde buluştu. Türk fotoğrafının 1940 dönemi değerli temsilcisi olan, 1960’ta Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (FIAP) onur üyeliğine seçilen ve 1983’te bu kuruluşun en yüksek derecesi olan Honoraire Excellence ile onurlandırılan Baha Gelenbevi ile 1960 kuşağının önemli temsilcilerinden Seyit Ali Ak’ın çektiği fotoğraflar, “Unutulmayanlar-1” sergisinde bir araya geldi. Serginin küratörü olan Engin Özendes’in arşivinden oluşan ve iki zaman diliminde, farklı bakışla çekilen fotoğrafların yer aldığı sergi, ilk günden büyük ilgi gördü.

Sergi açılışında konuşan Engin Özendes, “Son dönemde Türk fotoğraf sanatı dünyasında değerli isimleri kaybettik. Bunun üzerine ben de, koleksiyonumda yer alan fotoğrafları, sergi dizisiyle izlenime açmak istedim. Serinin ilki olan Unutulmayanlar-1 sergisinde, 1940 döneminin temsilcisi Baha Gelenbevinin fotoğrafları ile 1960 kuşağının temsilcisi Seyit Ali Ak’ın fotoğrafları yer alıyor. Gelenbevi, fotoğrafın belge yanıyla uğraşırken, sanatsal bakışı da ortaya çıkarmaya çalışıyordu. Türk fotoğrafının dışa açılma dönemi olan Seyit Ali Ak’ın 1960’lar kuşağında ise modern ve farklı bakış fotoğrafımıza girdi” diye konuştu.
Baha Gelenbevi ve Seyit Ali Ak’tan fotoğraf alanında çok önemli bilgiler edindiğini belirten Özendes, usta fotoğraf sanatçılarıyla yaşadığı anıları da paylaştı.

“Unutulmayanlar-1” sergisi, Misi’deki Fotoğraf Müzesi’nde 25 Şubat 2024 tarihine kadar izlenime açık kalacak.

edebiyathaber.net (4 Aralık 2023)

Yorum yapın