Nihan Tanrıyakul’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ocak 5, 2022

Nihan Tanrıyakul’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Aslında özellikle çocuklara yazmak gibi, hatta kitap yazmak gibi bir düşüncem yoktu. Kurucu ortağı olduğum 25m2 Akademi’de verdiğimiz tüm atölyelere katıldığım gibi akademisyen, yazar Sinem Çelebioğlu’nun verdiği Çocuk Kitabı Yazma Atölyesi’ne de katıldım. Hem de defalarca… Orada, içimdeki küçük kız çocuğu ile yeniden karşılaştım ve atölyedeki yazı çalışmalarını onunla yapmak bana, ruhuma çok iyi geldi. Sinem’in cesaretlendirmesi, editörlerim Gamze’nin ve Özge’nin desteği ile yazdıklarım yayınlanmaya başladı.

Özetle, çocuk dünyasının o keşif dolu heyecanlarını, umutlu, mutlu, renkli halini yazarak yaşamak için çocuk kitapları diyebilirim.

Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler baktı?

Okuduğum ilk kitabı hatırlayamam belki ama en fazla iz bırakan ve hala en sevdiklerimden birini seçmem gerekirse, Alice Harikalar Diyarında diyebilirim. Gerçeküstü dünyası, her yeni ben ile okuduğumda bambaşka katmanlar sunuyor bana. Mantık sınırlarını zorlayarak sorgulatan, yeri çok özel kitaplardan.

Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Çocukluğuma damgasını vurmuş Jules Verne gibi heyecan ve merak duygusunu çağımın ötesinde tetiklemeyi; Lewis Caroll gibi çok katmanlı bir dünya yaratıp aklın sınırlarını zorlamayı, okuyanda tekrar tekrar okuma isteği uyandıran, yaşayan, dönüşen, dönüştüren bir kurgu oluşturmayı çok isterim.

Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Son zamanlarda çok konuşulan, çok övülen birçok kitabı okudum ama bana göre de gerçekten övgüyü hak eden, en beğendiğim bir kitaptan bahsedebilirim. 25m2 Akademi’deki söyleşimize konuk olan çok sevdiğim, kalbimde yeri ayrı olan Mavisel Yener’in Sonsuzluk Kütüphanesi’nden. Öyle zengin, dolu dolu bir kurguya sahipti ki hayran kaldım. Her şeyden önce okurunu ciddiye alıyor. Çocuktur ne anlar demeden birçok önemli esere göndermeler yapıyor, metinlerarasılığı çocuk dünyasında kullanarak zenginlik katıyor ve rüya gibi bir serüven yaşatıyor. Herkese de gönülden tavsiye ederim.

edebiyathaber.net (5 Ocak 2022)

Yorum yapın