Nâzım Hikmet’in çöpte bulunan eşyaları online olarak satışta

Mayıs 22, 2018

Nâzım Hikmet’in çöpte bulunan eşyaları online olarak satışta

Nâzım Hikmet‘in, kâğıt toplayıcıları tarafından çöpte bulunan cezaevinde yaptığı özel eşyaları, Ata Müzayede tarafından online olarak satışa çıkarıldı.

Nâzım Hikmet’in hapishane döneminde de sık sık mektuplaştığı yakın arkadaşı Kemal Sülker, uzun yıllar gözü gibi baktığı Nâzım koleksiyonunun bir bölümünü, İstanbul’daki özel bir koleje bağışladı. Kolejin kütüphanesinde yıllar sonra yapılan tasnif sonrası Nâzım’ın koleksiyonunun bir bölümü SEKA’ya, bazıları koleksiyonerlere, bir bölümü ise çöpe gitti. Kâğıt toplayıcıları tarafından çöpte bulunan Nâzım Hikmet’in özel eşyasının yer aldığı koleksiyon, Ata Müzayede tarafından online müzayedede satışa çıkarıldı. Satılacak eserler arasında Nâzım Hikmet’in kendi elyazısıyla yazdığı ‘Nikbinlik’ şiiri, eşi Piraye’ye notlar yazdığı ipek mendil, ‘Talihsiz Yusuf’ adlı karakalem çalışması ve telden yaptığı imzası yer alıyor. Müzayedede ayrıca Atatürk’ün naaşının Etnografya Müzesi’nden Anıtkabir’e naklinin fotoğrafı ve Süleyman Demirel’in fötr şapkasının da bulunduğu 150 parçalık koleksiyon da satışa sunuldu.

Bu gece sona eriyor

Ata Müzayede yetkilisi Hande Ketenci, koleksiyonun en önemli objelerinin Nâzım Hikmet’e ait malzemenin Kemal Sülker arşivinden çıktığını, yıllar içinde el değiştiren bu arşivin son olarak kâğıt toplayıcılarından kendilerine ulaştığını söyledi. www.atamuzayede.com adresi üzerinden gerçekleştirilen müzayede bugün saat 23.00’te son bulacak.

Kaynak: Hürriyet (22 Haziran 2018)

Yorum yapın