Nazım Hikmet Şiir Yarışması’nı kazananlar belli oldu

Mayıs 2, 2012

Nazım Hikmet Şiir Yarışması’nı kazananlar belli oldu

ABD'de bu yıl 4. kez düzenlenen ve Güney Amerika'dan İran'a, Gürcistan'dan İrlanda'ya, İngiltere'den Hindistan'a dünyanın dört bir yanından yediden yetmişe yüzlerce şairin katıldığı Nazım Hikmet Şiir Yarışması'nı kazananlar belli oldu.

Yarışmanın düzenlendiği Nazım Hikmet Şiir Festivali düzenleyicilerinden Mehmet Öztürk, 

 yaptığı açıklamada, Kuzey Karolina Türk-Amerikan Derneği'nden Pelin Bali, Birgül Tuzlalı ve Buket Aydemir'le beraber, Turkish Cultural Foundation (Türk Kültür Vakfı) ve yerel yönetimlerin desteğiyle düzenledikleri festivalin bu yılki odak şairinin Pablo Neruda olduğunu belirtti. Öztürk, bu nedenle çağrılan konuşmacıların Villanova Üniversitesi'nden “1991 Pablo Neruda Şiir Ödülü”nü kazanan Carlos Trujillo ve Kuzey Karolina Devlet Üniversitesi'nden Güney Amerika şiiri ve Neruda uzmanı Greg Dawes olduğunu söyledi. 

Her şairin en fazla 3 şiirle katılma hakkı olan yarışmaya şairlerin büyük bölümünün 3 şiir gönderdiğini vurgulayan Öztürk, 250 şairin 700'ün üzerindeki şiirinin yarıştığını anlattı. Şiirlerin yüzde 45'inin ABD'nin Kuzey Karolina eyaletinden, yüzde 27'sinin değişik ülkelerden, kalan yüzde 28'inin de ABD'nin değişik eyaletlerinden geldiğini vurgulayan Öztürk, “Yabancı ülkeler arasında Hindistan başı çekiyor. Ardından Türkiye, İngiltere ve Yunanistan geliyor. Güney Afrika ve Singapur'un da arasında olduğu 13 ülkeden şiir geldi” diye konuştu. 

“Hem çiçeği burnunda hem de yıllanmış şairler…”
Yarışmada 5'i kadın 10 finalist seçildiğini, verilen iki mansiyon ödülünün de kadınlara gittiğini kaydeden Öztürk, kazananlara ilişkin şu bilgileri verdi: 

“Seattle Washington'dan katılan Jeffrey Kahrs 18 seneİstanbul'da yaşamış, çeşitli üniversitelerde İngilizce öğretmiş. Kendisi bizim yarışmayı 2 sene önce kazanan Mel Kenne ile birlikte 2006 yılında Atlanta Review'in Türk şiirine ayrılmış bir sayısının editörlüğünü yapmıştı. Yarışmayı kazanan hem çiçeği burnunda hem de yıllanmış şairler var. Örneğin Daniel Abdel-Hayy Moore çok sayıda kitabı olan bir şair. Philadelphia'dan katıldı yarışmaya. Bunun yanında Emily Romeyn daha üniversite öğrencisi. Lübnanlı Hala Alyan da psikolojide doktora yapıyor. Hem Daniel Abdel-Hayy Moore hem de Kevin Boyle bu yıl ikinci kez bu ödülün sahibi oldu. 

Peter Blair, Nazım'in şiirlerini 3 sene önce bir arkadaşı yarışmaya katıldığında öğrendiğini söyledi. Elizabeth Gargano, Nazım Hikmet'i bir arkadaşından duyup çevirilerini internetten bulup okuduğunu ve çok beğendiğini bizlere aktardı. Finalistlerden Amy Leigh Brown ise şiirlerini ilk kez bir yarışmaya gönderdiğini ve kazandığını anlattı. Diğer finalistler ise Tim VanDyke, Hedy Habra, Anna Lena Phillips ve Iris Tillman.” 

Şairlere ve çocuklara şiir yazım atölyesi
Bu yıl da kazanan şairlerin şiirlerinin bir kitapçıkta toplanıp Amazon.com internet sitesinden satışa sunulduğunu söyleyen Öztürk, kitapçıkta ayrıca Semih Poroy'un çizdiği Nazım portresinin ve konukların edebi yazı ve makalelerinin de yer aldığını anlattı. Festival kapsamında bu yıl da kendini geliştirmek isteyen şairler için şiir yazım atölyesi açıldığını belirten Öztürk, ayrıca bu sene bir de çocuklara atölye açtıklarını kaydetti. Yarışmayı kazananların isimleri şöyle: 

Daniel Abdel-Hayy Moore 
Peter Blair 
Hala Alyan 
Kevin Boyle 
Elizabeth Gargano 
Jeffrey Kahrs 
Amy Leigh Brown

Kaynak: AA (02 Mayıs 2012)

Yorum yapın