Nâzım Hikmet Sempozyumu ve Fotoğraf Yarışması sonuçlandı

Haziran 5, 2023

Nâzım Hikmet Sempozyumu ve Fotoğraf Yarışması sonuçlandı

Nâzım Hikmet Vakfı’nın Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu TFSF ile işbirliğinde düzenlediği Memleketimden İnsan Manzaraları Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları belli oldu.

Ödüller aşağıdaki gibi sıralandı:  

Birincilik Ödülü / TFSF Altın Madalya            MUSTAFA MESUT ŞIK (Bursa)

İkincilik Ödülü / TFSF Gümüş Madalya          DUYGU ÇELTİKLİ (Kırklareli)

Üçüncülük Ödülü / TFSF Bronz Madalya      KENAN DEMİR (İstanbul)

Mansiyonlar                                                           

ABDULLAH AGÂH ÖNCÜL (İstanbul)

EMRULLAH AKGÜN (Hakkâri)

ONUR ALTUNSARAY (İzmir)

Ayrıca, Alper Gülersönmez, Ayhan Maraşlı, Aylin Turnator, Cengizhan Türkoğlu, Elif Yılmaz, Erdal Türkoğlu, Esengül Alıcı, Hakan Aydın, İsmail İkiz, Meriç Aktar, Murat İbranoğlu, Özensel Akarsu, Özkan Bilgin, Serra Kemmer ve Ufuk Turpcan’ın fotoğraf serileri de sergilenmeye değer bulundu.

Yarışma için büyük usta Nâzım Hikmet’in başyapıtı “Memleketimden İnsan Manzaraları”, edebî zenginliği, güçlü imge repertuarı ve etkileyici portreleriyle Türkiye’nin dört bir köşesindeki amatör/profesyonel fotoğraf sanatçılarına esin kaynağı oldu. Memleketimden İnsan Manzaraları Fotoğraf Yarışması’na Türkiye’nin 51 ilinden 346 katılımcı başvuru yaptı. Katılımcıların beş fotoğraftan oluşan bir seri ve metin çalışması sundukları yarışmada tam 1660 tane fotoğraf değerlendirildi.

Yarışmanın Seçici Kurulu Coşkun Aral, Laleper Aytek, Murat Germen, Özcan Yurdalan ve Zeynep Altıok Akatlı’dan oluşuyordu. Yarışmanın TFSF temsilciliğini ise, TFSF Başkan Yardımcısı Cengiz Han Günesen üstlendi.

Memleketimden İnsan Manzaraları Fotoğraf Yarışması’nın ödül töreni ve sergisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş yıldönümü vesilesiyle 2023 Ekim ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor.

ULUSLARARASI NÂZIM HİKMET SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİ

İlki, 2002 yılında şairin 100. doğum yılı nedeniyle gerçekleşen Uluslararası Nâzım Hikmet Sempozyumu’nda olduğu gibi sonsuzluğa gidişinin 60.yılında büyük usta adına düzenlenen 3-4 Haziran’da İstanbul’da Uluslararası Sempozyumla anıldı.  Yurt içinden ve dışından davet edilen bilim ve sanat insanlarıyla Nâzım Hikmet sanatı, kişiliği, barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesi, bilinmeyen ve farklı yönleriyle günümüzden bakışla yeniden değerlendirildi.

Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından düzenlenen Uluslararası Nâzım Hikmet Sempozyumu, Şişli Belediyesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşti.  3- 4 Haziran 2023 İstanbul’da yapılan Uluslararası Nâzım Hikmet Sempozyumu için yapılan çağrıya ilgi büyüktü, toplamda 36 bildiri sempozyum katılımcıları tarafından paylaşıldı.

Şişli Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde başlayan Sempozyumun açılışını Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi ve Svetlana Uturgauri yaptı. Uturgauri adına açılış konuşma metnini Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Arslan okudu. Svetlana Uturgauri topluluğu selamlayan mesajında “o geçen yüzyılın sanatsal çerçevesinde temel taşlara olan Fransız Louis Aragon, Şilili Pablo Neruda, Kübalı Nicolas Guillen, İspanyol Federico Garcia Lorca, Çek Vitezslav, Nezval ve Alman Bertolt Brecht gibi şair-yenilikçilerin oluşturduğu yıldız topluluğunun bir parçasıdır.” sözleriyle şaire atıfta bulundu.

İki gün boyunca devam eden Sempozyum’da 8 farklı oturum vardı. Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinden Hülya Arslan, Zeynep Altıok Akatlı, Altan Gördüm, Taner Barlas, Başkan Vekili Özcan Arca ve Genel Sekreter Turgay Fişekçi Sempozyumda farklı başlıklardaki oturumlara başkanlık yaptılar.

Sempozyum Komitesinde Yönetim Kurulu’ndan Oğuz Makal, Hülya Arslan, Zeynep Altıok Akatlı ve Genel Sekreter Turgay Fişekçi tarafından oluşuyor.

3 Haziran Şişli Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Evi önünde yer alan Nâzım Hikmet heykeline çiçekler bırakıldıktan sonra Sempozyum kapsamında Küçükçekmece Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç, Deniz Dalkılıç ve Duygu Yenice’nin tasarım-düzenlemesiyle hazırlanan “Bilinmeyen Yönleriyle Basında Nâzım” sergisi açıldı.

Sergiye Sempozyum katılımcıları yanı sıra, Nâzım Hikmet Vakfı Yönetim Kurulu, sanatseverler ve Nâzım Hikmet dostları katıldı. Sempozyum bildiri kitabının önümüzdeki aylarda basımı yapılarak Nâzım Hikmet dostları, okurlarına sunulması planlanıyor.

edebiyathaber.net (5 Haziran 2023)

Yorum yapın