National Book Award’ın yeni sahibi belli oldu

Kasım 30, 2017

National Book Award’ın yeni sahibi belli oldu

Amerika’nın güneyinden güçlü öyküleri romanlarına taşıyan ABD’li yazar Jesmyn Ward son romanı ‘Sing, Unburied, Sing’ ile National Book Award’ın sahibi oldu. Ward, bu prestijli ödülü kurmaca dalında iki kere kazanan ilk kadın yazar olarak tarihe geçti.

Yazar okurunu bu kez Mississippi’de yaşayan bir aile eşliğinde yolculuğa çıkarıyor.

Jesmyn Ward, Katrina Kasırgası’nın 10 gün öncesi, kasırganın yaşandığı günü ve ertesi günü, odağına bir ailenin öyküsünü alarak anlattığı ‘Salvage the Bones’ adlı romanı ile 2011’de de kurmaca dalında National Book Award’ı almıştı.  Aynı zamanda ABD, New Orleans’ta bulunan Tulane Üniversitesi’nde İngilizce öğretim görevlisi olarak görev yapan Ward, üçüncü romanı ‘Sing, Unburied, Sing’ ile bir kere daha ABD’nin kurmaca dalındaki en önemli ödülü National Book Award’ın sahibi oldu.

Sadece kendi ülkesinde değil uluslararası arenada da işlerinden övgüyle söz edilen, çağdaş Amerikan edebiyatının güçlü seslerinden olan Ward ödüle layık görülen bu son romanında okuyucuyu Amerika’nın güneyine götürüyor. Yoksulluk, kayıplar, ırk ve aile bağları üzerine güçlü bir öykü, ‘Sing, Unburied, Sing’. Mississippi’nin bugünü ve geçmişinde bir yolculuk, bir ailenin portresi ve umut ile mücadele üzerine epik bir masal… 40 yaşındaki yazarın son eseri, Mississippi’de kurmaca bir kasabada yaşayan, zorlu bir hayat süren bir ailenin yaşadıklarını biraz yol romanı, biraz da hayalet öyküsü tadında anlatıyor.

New York’ta düzenlenen ödül töreninde konuşan Ward, kariyeri boyunca her reddedildiğinde gerekçe olarak kendisine söylenen şeyin alt metninde “İnsanlar senin yazdıklarını okumaz, çünkü bunlar evrensel öyküler değil” imasının olduğundan bahsetti. Ward, şöyle devam etti: “Bu kişilerin neden bu şekilde hissettiğini bilmiyorum çünkü ben yoksul insanlar ya da siyahlar ya da güneyliler üzerine yazıyorum. Kariyerimde ilerledikçe bu zihniyetle defalarca kere karşılaştım.”

Roman hakkında

Jojo ve henüz bir bebek olan kızkardeşi Kayla büyükanneleri Mam ve büyükbabaları Pop ile Mississippi’de bir kasabada yaşamaktadır. Çocukların uyuşturucu bağımlısı anneleri Leonie, uyuşturucu etkisindeyken, ölmüş erkek kardeşinin hayaletiyle boğuşur. Mam kanserden ölmek üzeredir, Pop ise evi çekip çevirmeye bir yandan da Jojo’ya “Erkek adam olmayı” öğretmekle uğraşmaktadır. Leonie’nin çocuklarının babası hapisten çıkmasıyla birlikte, Leonie çocukları ve bir arkadaşıyla birlikte arabaya atlayıp tehlikeli bir yolcuğa çıkar…
Aile bağlarının gücü ve sınırlarını deşen; Ward’ın müzikal bir tat içeren özgün dili eşliğinde akan bu güçlü ve ödüllü yeni romanın Türkçesi 2018 yılı içinde Doğan Kitap tarafından yayımlanacak.

1950’den beri verilen National Book Award’a bu sene 394’ü kurmaca olmak üzere 1,529 kitap başvurdu. Bu seneki 20 finalistin 15’i kadındı. Her finalistin 1000 dolar ile ödüllendirilirken, kazanan yazarlara 10’ar bin dolar değerinde ödül veriliyor.

Kaynak: Hürriyet (30 Kasım 2017)

Yorum yapın