Kalıplaşmış estetiğin soyut teorilerini yıkmak: “Nasıl Yapmalı”

Nisan 19, 2012

Kalıplaşmış estetiğin soyut teorilerini yıkmak: “Nasıl Yapmalı”

Nasıl Yapmalı adlı romanında Çernişevski, konunun çerçevesini aşıyor ve kitabına kendi okurları arasından belirli bir tiple giriştiği polemikleri ekliyor.

Romanında günlük sorunlara, aile ilişkilerinde karşılaşılan güçlüklere çözüm getirmeye çalışıyor, gerçek hayatın her yönüne değinmekle kitabına özel bir canlılık kazandırıyor.

Çernişevski’nin bu romanı, yazıldığı çağda, eski soylulara özgü estetik teorilerinin bitmez tükenmez ölçütlerine çevrilmiş çok etkili bir silahtı. Eser, kalıplaşmış estetiğin soyut teorilerini yıkarak, yarattığı kahramanların olumlu imajlarında gizlenen sanat gücünü ortaya çıkarır. Amacı sanat aracılığıyla düşünceleri geliştirmek, okurun gerçeklere yepyeni bir çehre vermesini sağlamak ve ilerici bilinç kazandırmaktır.

“N. G. Çernişevski, 601ı yılların başında Rus ulusu için “acınacak bir ulus, köleler ulusu” demişti. 1905 Ekim hareketi büyük bir olaydır, çünkü işte bu ulus, ilk kez olarak, proletaryanın önderliğinde, iğrenç otokrasiye karşı mücadeleye girişmiş, geniş kitleler mücadeleye katılmıştır. Bu büyük bir harekettir, çünkü proletarya, iktidarın demokratik kitleler tarafından nasıl ele geçirileceğini, Rusya'da cumhuriyetin nasıl kurulacağını, yani ''nasıl yapılacağını”, kitlelerin bu görevi nasıl yerine getireceğini pratikte göstermiştir.” 

 

Nikolay Gavriloviç Çernişevski (1828-1889), Rus devrimci-demokrat yazar ve gazetecisi. Genç Rus aydınlarını, 1860'larda büyük ölçüde etkilemiştir.

1 Haziran 1828'de, Saratov'da doğdu. Babası, yoksul bir köy papazıydı. 1854'te Sovremennik (Çağdaş) dergisinde yazarlığa başladı. Rusya'da Sosyal-Demokrasi'nin öncülerinden ve devrimci-demokrat hareketin ideologu ve lideriydi. Çar II. Aleksandr'a karşı olduğundan, yıkıcı eylemlerde bulunduğu, devrimci kitaplar yazdığı gerekçesiyle tutuklandı; iki yıllık hapis cezasından sonra Sibirya'ya sürgüne gönderildi ve 1883'e kadar orada kaldı.

Çernişevski, Rusya'da devrimci gençliğin oluşumunda büyük bir rol oynamıştır. NASIL YAPMALI adlı romanı (1863), kuşaklar boyunca Rusya'da ve öteki ülkelerde devrimcilerin siyasi eğitiminde yardımcı olmuştur. Çemişevski'ye, popülistler (Narodnikler), Rus Marksistleri ve Lenin büyük değer vermişlerdir. SSCB'de, Lenin'den önce yaşamış filozoflardan en büyüğü kabul edilir. Eserleri, Bolşevik ideoloji için önemli bir kaynak olmuştur.

edebiyathaber.net (19 Nisan 2012)

Yorum yapın