Türkiye Yayıncılar Birliği’nden “Kalp Çarpıntısı” kitabının muzır neşriyat ilan edilmesine tepki

Eylül 18, 2021

Türkiye Yayıncılar Birliği’nden “Kalp Çarpıntısı” kitabının muzır neşriyat ilan edilmesine tepki

Türkiye Yayıncılar Birliği, geçtiğimiz günlerde Muzır Neşriyat kurulu tarafından “muzır neşriyat” olarak ilan edilen Kalp Çarpıntısı yapıtına yönelik karara tepki gösterdi. Birliği’nin karara yönelik bildirisi şöyle:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu muzır neşriyat kararları almaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yabancı Yayınları tarafından yayımlanan Kalp Çarpıntısı isimli iki ciltlik kitap kurul tarafından resen incelenmiş ve “bazı yazıların 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna” karar verilerek “muzır neşriyat” ilan edilmiştir.
 
9 Temmuz 2018 tarihli KHK’yle Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun yapısı değiştirilerek Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’na bağlandığından bugüne kadar 9’u çocuklara yönelik olmak üzere 15 kitap muzır neşriyat ilan edildi.


 
Yayıncılığımız için hayati önem taşıyan yayınlama özgürlüğü “muzır neşriyat” kararlarıyla ağır darbe almaktadır. Bu tür uygulamalarla sansür meşrulaştırılırken bir yandan da otosansür yayıncılar arasında yaygınlaşmaktadır. Otosansür yayıncılıkta çeşitlilik ve yaratıcılığın yerine tekdüzelik ve sıradanlığın geçmesine neden olmaktadır.
 
Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun “resen” yani kendiliğinden aldığı kararlarla sansür uygulaması ülkemiz ve kültürel çeşitliliğimiz için son derece olumsuz bir durum yaratmaktadır. Ülkemizde gerçekleşen ve yayımlama özgürlüğü ile çelişen bu ve benzeri ihlalleri kaygıyla takipte olduğumuzu kamuoyunun dikkatine sunarız.

edebiyathaber.net (18 Eylül 2021)

Yorum yapın