Mutsuz “kahramanların oyunu” | Burak Soyer

Mayıs 16, 2023

Mutsuz “kahramanların oyunu” | Burak Soyer

Tabasa Iori’nin yazıp resimlediği manga serisi “Kahramanların Oyunu”, iki kitap ile okurla buluştu. Sonu mutsuz biten masal kahramanlarının (Heroin’ler) sonsuza kadar mutlu yaşamak ve hayatta kalmak için birbirlerini öldürdükleri bu amansız macerada karşınıza Kırmızı Başlıklı Kız’dan Alice’e, Rapunzel’den Küçük Denizkızı’na kadar birçok “mutsuz kahraman” çıkabilir!

“Ne zaman biteceği bilinmeyen bir kabus… Bu, bir kızın “ceza”sının hikâyesi… Hikâye her zaman vahşet ile yan yan yanaydı,” diye başlıyor Tabasa Iori’nin yazıp resimlediği, Athica Yayınları etiketi, Tevfik Özdiler çevirisiyle yayınlanan “Kahramanların Oyunu” manga serisinin ilk kitabı. Bahsi geçen kitabın baş kahramanı Arisu, yani Alice, herkes tarafından çok sevilen popüler, idol bir grubun “frontgirl”ü. Herkes ona taparcasına hayran. O da kendine ve idollüğüne. Ödül alacağı aşırı bir kalabalık konser ertesinde kendi idollüğüne toz kondurmadan yaşamayı, “bunun için her şeyi yapmayı” göze almışken kendini tekinsiz bir ormanda buluyor. Peşinde de uğursuz bir kedi. Alice aç, susuz. Kedi de öyle. Midesine kaç gündür hiçbir şey girmediğini bilmiyor Alice. Savrula savrula gezerken ormanda kocaman, kırmızı başlıklı bir “şey”e rastlıyor. Kimdir, neyin nesidir diye çözmeye kalkıştığı anda bu “şey”in devasa boyuna ve bir canavarınkini andıran kollarına dikkat kesiliyor. Kırmızı başlıklı dev aç. Kokuyu anında alıp avına yaklaşıyor. Tanışma faslı da burada başlıyor. Alice’in karşısında duran “şey” masallardaki Kırmızı Başlıklı Kız. Alice ilk başta inanamıyor. Ancak Kırmızı Başlıklı Kız kartları açık oynamaktan yana. Direkt dalıyor konuya: “Ee, birbirimizi öldürmeye (Heroin Oyunlarına) başlayalım mı?” Sonra sonra Alice bu zifiri karanlık ormanın kadın masal kahramanlarına (Heroinler) ait olduğunu anlıyor. Ve ortada bir “oyun” da var: Sonsuza kadar mutlu yaşayabilmek için birbirlerini öldürmek! Kırmızı Başlıklı Kız’dan sonra Pamuk Prenses’in de varlığından haberdar oluyor Alice. Kurt bile var oyunda. Alice ikisi arasında bir seçim yapmak zorunda. Kahramanlar Oyunu 1’de, zarafetin, güzelliğin ve bir o kadar da vahşetin bir arada olduğu bir oyuna davetliyiz! 

“Oyun”un ikinci perdesi

İlk kitapta olduğu gibi “Kahramanlar Oyunu”nun ikinci kitabında da mutlu sona ulaşamayan masal kahramanları karşılıyor bizi. Bu kez Alice cezalı. Çünkü ilk macerada kuralları çiğneyip önüne gelen Herion’e saldırdı. Kırmızı Başlıklı Kız ise zor bir durumdan Küçük Denizkızı sayesinde paçayı kurtarıyor bu hikâyede. Bu kez ortam daha kaotik. Kahramanlar daha karışık. Ne idüğü belirsiz bir prens peyda oluyor. Bir ormanı boğmaya yetecek kadar uzun saçlarıyla Rapunzel kafasına estiği gibi davranıyor. Şiddet, bilinmezlik ve tedirginlik hâli giderek artıyor. “Kahramanların Oyunu”nda ikinci perde bu kez daha hüzünlü ama bir o kadar da merak uyandırıcı. Ve elbette hikâyenin heyecan dozajını sonuna kadar katlayan çizimlerle beraber Heroin’lerin oyunu kaldığı yerden devam ediyor.

edebiyathaber.net (16 Mayıs 2023)

Yorum yapın