Mustafa Hakkı Kurt’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 12, 2018

Mustafa Hakkı Kurt’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar için ilk kitabımı yazarken mutlu olmuştum. Sonraki kitapları yazarken de aynı duyguyu yaşadım. Ve bunu devam ettirdim. Mutluluk kolay elde edilen bir şey değil. Hele günümüzde… Başkasını bilmem ama çocuklar için yazarken ben işte böyle bedavadan mutlu oluyorum. Yetişkinler için de yazdım. Hâlâ her gün kendi sayfamda güncel yazılar yazıp duruyorum. Ama çocuklara yazarken yaşadığım mutluluğu o kitaplarımdan almadım. Güncel yazılar da bana o keyfi vermiyor. Çocuklara yazmak ayrı bir şey. Her şeye, herkese çocuk gözüyle bakmak, çocukların dünyasında koşturmak, onların düşlerini onların diliyle anlatmak hoşuma gidiyor. Yani öncelikle kendim için yazıyorum. Bu kitaplar okunup beğenilince, işte o zaman daha da güzelleşiyor yaptığım iş.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Pek iyi hatırlamıyorum. Aradan o kadar zaman geçmiş, ilk kitabı hatırlamak kolay mı? Ama ilkokulda okuduğum ilk kitaplar arasında Jules Verne kitaplarının ilk sıralarda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Aya Seyahat, Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, 80 Günde Devri Âlem falan. Benim gibi güneydoğunun küçük ve ıssız bir kasabasında yaşayan bir çocuk için olağanüstüydü o kitaplar. Televizyonun evlerimize henüz girmediği zamanlardan söz ediyorum. Dinozorlar çağı yani.:) Biz çocukların hayal dünyası o kitaplarla zenginleşir, o kitaplarla renklenirdi. Bir de masal kitapları. Onlar zaten ayrı bir dünyaydı.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Evet, var öyle kitaplar. Sözgelimi David Almond’un Dünya Büyülü Bir Yer adlı kitabını ben yazmak isterdim. Çok beğendiğim bir kitaptır. Küçük Prens de öyle. Ben ona nazire olsun diye Küçük Gezgin’i yazdım, hâlâ yayıncısını arıyor. Bir de geçen yıl okuduğum bir kitap vardı:  Ayı Olmayan Ayı. Frank Tashlin yazmış. Çok basit, çok yalın bir çocuk diliyle yazılmış; ama bir o kadar da etkileyici ve unutulmaz. Bazı kitaplar böyledir, hiç beklemezsiniz ama sizi on ikiden vurur. Dönüp bir daha, bir daha okumak istersiniz.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Ayıların Meşhur Sicilya Baskını adlı bir kitap. İtalyan yazar Dino Buzzati’nin çocuklar için yazdığı tek kitabıymış. Aynı yazarın daha önce Tatar Çölü adlı kitabını okumuştum ve günlerce etkisinden kurtulamamıştım. Ama yetişkinler içindi o kitap. Belki de o kitaptan dolayı beklentimi yüksek tuttuğum için yazarın çocuk kitabını pek beğenemedim. Bir süre sonra yeniden okursam beğenir miyim? Bilmem, olur mu olur yani.

edebiyathaber.net (12 Aralık 2018)

Yorum yapın