Modernist edebiyatın önde gelen temsilcisi Musil’den öyküler

Ekim 10, 2023

Modernist edebiyatın önde gelen temsilcisi Musil’den öyküler

Robert Musil‘in Birleşmeler adlı öykü kitabı Can Yayınları tarafından Anıl Alacaoğlu çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Merkezinde kadın karakterlerin yer aldığı “Aşkın Tamamlanışı” ve “Sakin Veronika’nın Baştan Çıkışı” adlı iki uzun öyküden oluşan Birleşmeler ilk kez Türkçede.

Her şey susuyor ve bekliyordu, her şey onlar yüzünden oradaydı… Sonsuza dek uzanan parlak bir iplik gibi dünyanın içinden geçen zaman, bu odanın ortasından, bu iki insanın ortasından geçiyor gibi görünüyordu…

Musil’in ilk dönem eserlerinden olan Birleşmeler, merkezinde kadın karakterlerin yer aldığı “Aşkın Tamamlanışı” ve “Sakin Veronika’nın Baştan Çıkışı” adlı iki uzun öyküden oluşuyor. Bu
iki öyküyü dünya edebiyatının en girift eserlerinden kabul eden eleştirmenlere göre Musil okura, başyapıtı Niteliksiz Adam‘da mükemmelleştireceği yüksek modernist üslubunun erken bir görüntüsünü sunuyor.

“Musil; Mann, Joyce ya da Beckett gibi büyük modern yazarlardan biri olmasının yanı sıra dönemimizi şekillendiren ve tanımlayan sorunlarla yüzleşme cesareti gösteren bir avuç insandan da biri…”
Boston Review

ROBERT MUSIL, 1880’de Avusturya’da doğdu. Askerî lisede eğitim aldıktan sonra makine mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yalnızca bir yıl süren araştırma görevliliğinin ardından aile geleneğinin dışına çıkarak Berlin’de felsefe ve psikoloji okudu. Bu dönüm noktasında ilk yapıtı olan Genç Törless’in Buhranları romanını yazdı. Eserinin ilgi görmesiyle birlikte Musil kendini bütünüyle edebiyata adadı. Fakat dönemin birçok büyük sanatçısı gibi yalnızlık ve yoksulluk içinde yaşadı. Eserleri Naziler tarafından yasaklanınca eşiyle birlikte Cenev­re’ye göç etti. 20. yüzyıl Avrupa’sına dair sosyopolitik gözlemleri drama, öykü ve romanlarının temelini oluşturdu. Hayatı boyunca üzerinde çalıştığı ve tamamlayamadığı eseri Niteliksiz Adam modern roman türünün en önemli başyapıtlarındandır. 1908’de fragman olarak yayımlanan “Sakin Veronika’nın Baştan Çıkışı”, daha sonra “Aşkın Tamamlanışı” öyküsü de eklenerek Birleşmeler adlı derlemede son halini aldı. Musil 1942’de öldü.
 
ANIL ALACAOĞLU, 1989’da Akhisar’da doğdu. Ege Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. 2009’da ilk kitabı Üçüncü Sınıf Kadın, 2021’de öykü kitabı Başka Yasalar yayımlandı. Alacaoğlu bugüne dek Michael Ende, E.T.A. Hoffmann, Gustav Meyrink, Stefan Zweig, Joseph Roth, Frank Schätzing, Andrzej Sapkowski, Bodo Kirchhoff, Sibylle Berg, Sebastian Fitzek ve Elfriede Jelinek gibi yazarlardan çeviriler yaptı.

edebiyathaber.net (10 Ekim 2023)

Yorum yapın