“Modern Dünyanın Doğuşu”, aldığı ödülleri hak ediyor

Eylül 5, 2018

“Modern Dünyanın Doğuşu”, aldığı ödülleri hak ediyor

Christopher Alan Bayly’nin Modern Dünyanın Doğuşu adlı kitabının 2. baskısı, M. Nevâ Şellâki  çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

2004’te Wolfson Tarih Ödülü ve Dünya ve Uluslararası Tarih alanında H-Soz-u-Kult Ödülü kazanmış C. A. Bayly’nin Modern Dünyanın Doğuşu kitabı aldığı ödülleri ve övgüleri her bakımdan hak ediyor.
1780’den Birinci Dünya Savaşı’na kadar bir süreci ele alan kitap dünyanın o tarihlerde de düşünüldüğünden çok daha fazla küreselleşmiş olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca bu çalışma, dünya tarihinde bugüne kadar ihmal edilmiş birçok bağlantıyı ele alırken, yanı sıra Avrupa devrimleri ve Amerikan İç Savaşı gibi dünya krizlerinin “dalga etkileri” üzerinde duruyor. Öte yandan Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki olayların bir bütün olarak dünyaya etkilerini inceliyor. On dokuzuncu yüzyıl dünyasındaki modern devletin ortaya çıkışı, Endüstri Devrimi ve liberalizm gibi büyük gelişmelere farklı bir açıdan yaklaşan bu çığır açıcı kitap, genelde tarih öğretimi ve yazımı alanında egemenlik kurmuş bölgesel ve milliyetçi yaklaşımlara meydan okuyor.

Göz kamaştırıcı bilgeliği ve geniş kapsamıyla Modern Dünyanın Doğuşu, uzaklık tanımayan sentezin bir şaheseridir. Tek bir hamlede bütün o genel on dokuzuncu yüzyıl tarihleri sınırlı ve yetersiz hale geldi… Bu üstün başarıyla boy ölçüşebilecek herhangi bir yaşayan tarihçi düşünemiyorum. Bize alkışlamak kalıyor yalnızca. Niall Ferguson, Oxford Üniversitesi

Christopher Alan Bayly

1945, Tunbridge Wells, Kent doğumlu İngiliz tarihçi. Doktorasını 1970 yılında Oxford Üniversitesi’nde tamamladı. 1990 yılında British Academy’e kabul edildi. Britanya İmparatorluğu, Hindistan ve dünya tarihi üzerine çalışmaktadır. 2004 yılında Birleşik Krallık’ın tarihçilere verdiği en önemli ödüllerden olan “Wolfson History Oeuvre”u kazandı. 2007 yılında tarih alanındaki çalışmalarından dolayı “Queen’s Birthday Honours List”te yer aldı ve şövalyelik nişanına layık görülerek “Sir” ünvanı kazandı. Halen Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak çalışmakta, ayrıca British Museum’un mütevelli heyetinde yer almaktadır.

Yayınlanmış Eserleri:

The Local Roots of Indian Politics: Allahabad, 1880-1920 (1975), Rulers, Townsmen and Bazaars: North Indian Society in the Age of British Expansion, 1780-1870 (1983), Indian Society and the Making of the British Empire (1988), Imperial Meridian: The British Empire and the World, 1780-1830 (1989), Empire and Information: Intelligence Gathering and Social Communication in India, 1780-1870 (1996), Origins of Nationality in South Asia: Patriotism and Ethical Government in the Making of Modern India (1997).

edebiyathaber.net (5 Eylül 2018)

Yorum yapın