Meyve ve sebze atıklarını değerlendirmenin yolları

Mayıs 15, 2020

Meyve ve sebze atıklarını değerlendirmenin yolları

Oggusto, meyve ve sebze atıklarını değerlendirmenin yollarını derledi.

Et ve Kemik Artıklarından Sağlıklı Küpler

Et ürünleri, her bir artığı değerlendirilebilen süper sağlıklı besinler. Et suyu ve kemik suyu olarak yemeklerinizde kullanabilmek için bunları haşlayıp, ardından buz küplerinde dondurabilirsiniz; böylelikle yemeklerinizi tamamen ev yapımı ve son derece sağlıklı küplerle lezzetlendirebilirsiniz. Şunu belirtelim ki dünyada çöpe giden çok fazla gıda atığı var. Bu kapsamda Fairy de sorumlu bir marka olarak Gıda Kurtarma Derneği’yle birlikte ihtiyacı olan kişilere ulaştırmak için yola çıkıyor.

Elma Çekirdeği ve Kabuklarından Sirke

Çiğ olarak tükettiğimiz besinlerin iyi yıkanmış ve temiz olduğundan daima emin olmak istersiniz değil mi? Sıfır atık felsefesinin sağlık fışkıran bir diğer seçeneği de çiğ sebze-meyve tüketimi konusunda bir adım öne çıkıyor. Bunun için elma çekirdeği ve kabuklarından kendi elma sirkenizi yapabilir ve çiğ besinleri tüketmeden önce 10-15 dakika sirkeli suda bekleterek bütün zararlı mikroorganizmalardan arınmasını sağlayabilirsiniz. Buna ek olarak, elma kabuklarıyla çay da yapabilirsiniz. Mis kokulu bir kış çayı için demleyeceğiniz bu çaya çubuk tarçın eklemeyi unutmayın.

Kiraz Saplarından Şifalı Çay

Geleneksel tıpta sıkça kullanılan kiraz oldukça şifalı bir bitki. Fakat her ne kadar kiraz meyve olarak tüketilse de, kiraz sapı da en az meyvesi kadar faydalı. Eğer tam bir çay düşkünüyseniz, kurutulmuş kiraz saplarını çay olarak tüketebilirsiniz. Başta toksinlerin vücuttan atılması ve zayıflatıcı etkisi olmak üzere pek çok faydası bulunan bu çay için yapmanız gereken tek şey ise tükettiğiniz kirazların saplarını çöpe atmak yerine kurutmak. Unutmayın ki dolu tabaklara sahip çıkmak bizden, boş tabakları ise tertemiz yapmak Fairy’den.

Lezzeti ve Vitamini Kabuğunda: Narenciye

Sade bir kekte harikalar yaratmak istiyorsanız, hamurun içine limon veya portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz. Ortaya çıkan lezzette narenciye kabukları adeta sihirli dokunuş etkisine sahip. Fakat bunun için daima taze bir limon ya da portakala ihtiyacınız yok. Narenciye kabukları kurutulup uzun süre kilerde saklanabilir. Pek çok tarifin içinde lezzet ya da koku vermesi için veya çay olarak demlemek için kurutmuş olduğunuz narenciye kabuklarını kullanabilirsiniz. Ayrıca suyu infüze etmek için taze narenciye kabuklarını da kullanabilirsiniz. Besin olarak tüketilmesinin yanı sıra, makineden bulaşıklarınızın daha parlak çıkması ve kötü kokuyu önlemesi için kullanmış olduğunuz limon kabuklarını bulaşık makinesine yerleştirebilirsiniz.

Şifalı Sebze Atıkları

Pırasa, kereviz ve enginar gibi sebzeler, tüketim alışkanlıklarına göre değişmekle beraber, diğer sebzelere oranla daha fazla atığı olan grupta yer alıyor. Fakat bunun sebebi gerçekten atık olmaları değil, atık olarak görülen kısımlarını nasıl tüketileceğinin bilinmemesi. Pırasanın yeşilliklerini atmak yerine soteleyebilir, kereviz saplarından salata yapabilir, enginar yapraklarını kızartabilir veya herhangi bir sebze artığını pesto sosuna ekleyebilirsiniz; sarımsakla püre haline getirip yağ-limon-sirke ile karıştırıp salata sosu olarak kullanabilirsiniz. Daha basit yöntemlerle değerlendirmek isterseniz, atıkları şifaya dönüştürecek sebze çorbaları oldukça pratik ve sağlıklı bir seçenek. Örneğin brokoli çorbası; brokoli sevmeyenler için bile vitamininden faydalanabileceği harika bir tarif, lezzetine kesinlikle inanamayacaksınız. Tabakta artık bırakmamayı, arta kalanı yarına ayırmayı benimsememiz gereken dünya düzeninde dolu tabaklara sahip çıkmak bizden, boş tabakları tertemiz yapmak Fairy’den.

İçi Dışı Bir, Besleyici Yumurta

Sofraların vazgeçilmezi yumurta kahvaltılık tariflerden, pasta-börek tariflerine kadar yediğimiz çoğun şeyin içine giriyor. Peki, kabuğu ne oluyor? Çöpe atmaya alışmış olabilirsiniz ama yumurta içi dışı bir olan bir besin, yani içi ne kadar faydalıysa dışı da bir o kadar faydalı. Örneğin haşlandığınmış yumurta suyunu ve kabuğunu toprakta kullanabilirsiniz; özellikle domates yetiştirilen toprağı son derece verimli hale getiren toz halindeki yumurta kabuğu, bitkiler için kısa sürede faydasını gösterir. Ayrıca hazırlamış olduğunuz bu tozu kendiniz için de kullanabilirsiniz. Bol magnezyum içeren yumurta kabuğu kemik erimesi için oldukça faydalıdır; dilerseniz bu tozdan bir kaşık yiyebilir ya da yumurta akıyla tozunu karıştırarak yenileyici ve leke giderici bir cilt maskesi yapabilirsiniz.

Patates Kabuğuyla Saç Bakımı

Mutfaktaki bir diğer vazgeçilmez lezzet de patates, dolayısıyla artıklar arasında da en çok yer kaplayanlardan biri. Patatesi haşlayarak tüketeceğiniz zaman haşladığınız suyu dökmeyin veya soymuş olduğunuz kabukları haşlayın. Saç derisindeki kepek, saç kırıkları ve dökülmelere oldukça faydalı olması için saçlarınızı bu haşlama suyuyla yıkayın. Fakat kabukları her seferinde bakım yaparak değerlendirmek zorunda değilsiniz, patates kabuklarını nefis bir tarifle değerlendirmek de mümkün. Güzelce yıkanıp 15-20 dakika suda bekletilen kabukları kızartın ve üzerine tuz, karabiber ve dilediğiniz diğer baharatları ekleyin. Patates kabuğu cipsiniz hazır!

Muz Kabuğuyla Cilt Bakımı

Tedavisi oldukça zahmetli ve uzun süren bir cilt problemine, son derece zahmetsiz ve uygulaması sadece saniyelerinizi alacak bir tavsiyemiz var; muz kabuğuyla cilt bakımı. Yatmadan önce cildinize yedirerek süreceğiniz muz kabuğu, düzenli olarak uygulandığı takdirde akneler üzerinde iyileştirici etkiye sahip. Yapmanız gereken tek şey ise gece cildinize muz kabuğunu yedirerek sürmek ve sabah uyanınca yüzünüzü ılık suyla yıkamak. Muz kabuğunu ayrıca gümüş parlatmak için de kullanabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Kabuğundan Otantik Dekorlar

Kahve tonları ve organik materyaller, ortamın atmosferine sıcak ve otantik bir hava kattığı için dekorasyonda oldukça popüler. Son zamanların vazgeçilmezi haline gelen hasır, bambu ve ağaç malzemelerden yapılmış dekoratif objelere, Hindistan cevizi kabuğunu kullanarak siz de kendiniz evinize bir yenisini daha ekleyebilirsiniz. Mumluk veya içine takı koyacağınız bir tabak olarak kullanabileceğiniz Hindistan cevizi kabuklarını zevkinize ve hayal gücünüze göre değerlendirip, odanızda son derece hoş bir görüntü elde edebilirsiniz.

Lezzete Dönüşen Bayat Ekmekler

Bayat ekmekleri değerlendirmenin en ama en lezzetli yolu yumurtalı ekmek veya yumurtalı ekmeğin en üst mertebeye ulaşmış hali French Toast yapmak. Fakat bayat ekmeklerin tadını çıkarmak için kahvaltıyı beklemek zorunda değilsiniz. Dilerseniz parçalara ayırıp tereyağı ekleyerek fırında kıtır etmek yaparak çorbayla tüketebilir veya ufalayarak köfte harcının içine ekleyebilirsiniz. Şimdi size sadece Fairy ile yıkanmış bulaşıklarda, mis gibi tost keyfi yapmak kalıyor.

Doğanın Geri Dönüşümü: Meyve Çekirdekleri

Hiç düşündünüz mü, bitkilerin meyveleri bize neden güzel gelir ve bu meyvelerin neden çekirdekleri vardır? Çekirdek, ait olduğu meyvenin yeniden hayata dönüşü için sahip olduğu mucizenin adıdır ve içinde hayatı saklıdır. Bitkiler önce tohumunu korur ve meyveyi oluşturur, sonra da tohumların saçılmasını sağlamak için insanları kendine çeker. Yani bir nevi bitkilerin neslinin devamı için ihtiyacı olan tek şey meyvesindeki çekirdeğin içindedir.  Dolayısıyla bir çekirdekle doğaya ya büyük bir kötülük, ya da büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Kesinlikle çöpe atılmaması gereken meyve çekirdeklerini toprak alanlara atarak veya toprağın 10 cm kadar altına gömerek, tükettiğiniz besinlere küçük bir dokunuşla hayat verebilirsiniz.

Topraktan Mutfağa, Mutfaktan Toprağa

Her bir detaya zaman ayıracak fırsatınız yoksa en azından meyve ve sebze atıklarını diğer atıklarınızdan ayrı bir yerde tutun. Bahçenizde veya evde baktığınız çiçeklerin toprağında gübre görevi görmesi için ayırmış olduğunuz bütün meyve sebze atıklarını blender ile püre haline getirip toprağa ekleyebilirsiniz.

edebiyathaber.net (15 Mayıs 2020)

Yorum yapın