Meyer Saatlerinin Asırlık Öyküsü

Nisan 3, 2023

Meyer Saatlerinin Asırlık Öyküsü

Serkan Yazıcı’nın “Sultanın Saatçisi” adlı kitabı Kronik Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Hayatları Tünel’in etrafında şekillenen Alman bir aile…

Zaman mefhumu her toplum ve kültürde farklı açıklamalara sahiptir. Her toplum kendi zamanında, kendi zamanına göre yaşar. Yaşarken de zamanı anlamaya ve ölçmeye çalışır. İnsanlık tarihinde şimdiye dek bu amaçla çok farklı zaman ölçerler üretildi. Saat adını verdiğimiz bu zaman ölçerler, ilkin güneş saati olarak karşımıza çıktı ve insanlığın gelişimiyle birlikte saatler de evrim geçirdi. Meydanlardan evlerimizin duvarlarına, ceplerimize ve nihayetinde kollarımıza gelişiyle zamanı çok daha rahat kontrol eder olduk.

Her toplumun olduğu gibi Osmanlı toplumunun da kendine has bir zaman algısı ve ölçüsü vardı. Bu zamanı ölçmek için ise el işçiliğiyle titizlikle üretilen saatler kullanılıyordu. Bu üreticilerden biri vardı ki kendisini Sultan II. Abdülhamid’in sarayında saatçibaşı olarak buldu. Sultanın davetiyle Topkapı Sarayı’na gelen Johann Meyer, saray saatlerinin sorumlusu olarak hizmet etti. Sonrasında ise saraydan ayrılıp Tünel’de kendi dükkânını açtı ve İstanbul’da yepyeni bir dönem başladı.

Sultanın Saatçisi, tarihine şimdiye dek pek çok farklı pencereden bakılan İstanbul ve Türkiye’ye bu kez Karaköy’deki bir saatçinin vitrininden bakmanızı sağlıyor. Okurlara bir ailenin hayatı etrafında tarihî İstanbul’u ve Türkiye’yi adım adım takip etme imkânı sunan Sultanın Saatçisi’nde, hem Meyer ailesine hem de ülkemiz saatçiliğinin gelişimine birinci elden tanık olacaksınız.

“Türkiye’ye saatçiliği getiren; daha doğrusu saatçilikteki muazzam teknolojik değişimleri taşıyan II. Abdülhamid’in saat kuleleri, devletlerin ve saray halkının saatlerinin tamiri ve kalitesinin tespiti, bankaların bekçileri için yapılan saatler, İstanbul’daki yerli yabancı bütün şirketlerin başarılı saatçiliğinin tatbiki Meyer Saat’teydi.” – İlber Ortaylı

edebiyathaber.net (3 Nisan 2023)

Yorum yapın