Merve Atılgan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 2, 2023

Merve Atılgan’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Aslında, sadece çocuk kitapları dünyasını sevdiğim için. Ama öte yandan, kendi içimdeki çocuğun dünyasını paylaşma isteğim ile başlıyor hep.

Çocuklar veya içindeki çocuğu canlı tutan yetişkinler ile, dert edindiğim bir meseleyi 

Veya ani bir ilhamla gelen hikâyeyi, dünyaları paylaşmak ruhuma iyi geldiği kadar

Kolektife de iyi geldiğini düşünmek belki de.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Çok küçükken, annemin yurtdışından getirdiği birkaç kitap vardı bazılarını tam hatırlayamıyorum ama “Sabine” adında bir kızın maceralarını anlatan kitaptan çok etkilenmiştim. Özellikle gece sahnelerine bayılırdım, çizimleri bana çok büyülü gelirdi. Bir de beni en çok etkileyen Feridun Oral’ın yazıp çizdiği, “Böğürtlen Cini ve Sarı Gaga” kitabı vardır. Ne zaman okusam sanki ilk kez okuyormuşçasına büyülenip duygulanıyorum. İllüstrasyonlar ve metnin yalınlığı ama bir o kadar da derin olması beni hep karlı ormanlara tekrar götürüyor ve kalbime dokunuyor. Son olarak da Alice harikalar diyarında en kendimle benzer gördüğüm ve bana çok renkli bir dünya veren daha doğrusu benim tuhaf ve renkli dünyam ile çok benzer olan ve en sevdiğim hikayedir. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Hiçbir kitaba bu gözle bakmadım sanırım ama düşündüğümde çok sevdiğim birkaç hikâye var. Bunlardan biri, “Mary Who Wrote Frankenstein”. Gotik hikâyeleri çok seven biri olarak Frankenstein’ın yazarı Mary Shelley’nin hikâyesinin kitabını yazıp resimlemek çok isterdim. Gotik ve karanlık şatolar, tuhaf yaratıklar, korku hikâyeleri ve fırtınalı yağmurlu havalar bana çok büyük bir ilham ve mutluluk veriyor. Alice Harikalar Diyarı çocukluğumdan beri en sevdiğim hikayelerden biridir ve illüstrasyonlarını yapmak çok isterim. Öte yandan “Leina and the Lord Of The Toadstools” ve Carson Ellis’in yazıp çizdiği “DuIz Tak” da bu listeye girecek çok sevdiğim çocuk kitaplarından.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

En son Myriam Dahman ve Nicolas Digard’ın yazdığı Julia Sarda’nın illüstrasyonlarını yaptığı “Leina and the Lord Of The Toadstools”a hayran kalarak okudum. Her açıdan olağanüstü bir kitap. Gizem, sihir, maceranın olduğu müthiş detaylı ve çok iyi bezenmiş illüstrasyonları ile bana çok büyük bir haz verdi. Sanıyorum eski çocuk masallarının (özellikle Grimm Masalları) o tuhaf ve gizemli tadını ve atmosferini buldum.

edebiyathaber.net (2 Ağustos 2023)

Yorum yapın