Melike Koçak’tan coğrafyaya, tene, bedene yerleşmiş sızılar

Aralık 23, 2022

Melike Koçak’tan coğrafyaya, tene, bedene yerleşmiş sızılar

Melike Koçak’ın Hiçkuşu adlı öykü kitabı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Melike Koçak’ın ilk öykü kitabı Hiçkuşu‘nda her bir kelime, adeta neşterle kesilip cımbızla konmuş gibi yerli yerini buluyor.

Kar üzerinde kan lekeleri, tek gözlü ceviz ağaçları, kuş doğuran karıncalar, kilise çanları, dile gelen kesikbaşlar, sokak ortasında inciri ikiye bölüp yiyen kadınlar, sıkı sıkıya kapalı naylon perdelerle nakşedilen kara masallar…
 
Hiçkuşu‘nda, coğrafyaya, tene, bedene, sokağa, ev içlerine yerleşmiş sızılar, kanlı yaralar ritmi ve hızı hiç durmadan değişen, kesilen, delinen, şiirle komşu bir dille tek tek açılıyor. Melike Koçak tüm öykülerinde insan özneyi en gerilere çekip güvercinlerin, sardunyaların, köpeklerin, kırkayakların, serçelerin sesini duymaya, onların dilini sökmeye çalışıyor. Kolektif felaketlere, kıyımlara bireysel yerinden, ev içinden, birbirine karışan kahve, tarçın, kan ve yanık kokuları arasından bakarken gündeliğin, iş görüşmelerinin, çağrı merkezlerinin, doktor muayenelerinin yarattığı türlü türlü halin sıkıntısına kafa tutuyor. Neşterle kesilip cımbızla konmuş gibi her kelime yerini buluyor öykülerde; kaygıyı, öfkeyi ve hazzı etraflarını saran onca gürültüden ve karmaşadan uzaklaştırıp merceğinin altına koyuyor.  

#coğrafya #aile #kadın #hayvan #erkekegemen #şiddet #beden #doğa #ev

Dizi: Çağdaş
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 96
Fiyat: 49,00 TL 

Melike Koçak’ın Can Yayınları’ndaki diğer kitapları:
99 Beyit: Divan Şiirinden Beyitler ve Çözümlemeleri, 2008
Beşinci Pencere: Cemil Kavukçu Kitabı, 2008

MELİKE KOÇAK, 1978, Zonguldak doğumlu. Edebiyat öğretmeni. 2000’lerden bugüne çeşitli kültür, sanat, edebiyat dergileri ve internet portallarında inceleme, eleştiri yazıları, öykü ve röportajlar yayımlıyor. Can Yayınları’ndan basılan 99 Beyit adlı kitabın üç yazarından biri. Aynı yayınevinden, Beşinci Pencere: Bir Cemil Kavukçu Portresi kitabını hazırladı. Yürütücüsü olduğu “Göçmen Harfler: Mülteci Kadınlarla Yazı Atölyesi” kapsamında yazılan öyküleri yayına hazırladı.

edebiyathaber.net (23 Aralık 2022)

Yorum yapın