Masumiyet Müzesi birinci yılını kutluyor

Nisan 25, 2013

Masumiyet Müzesi birinci yılını kutluyor

Orhan Pamuk’un kurduğu, 40 bin ziyaretçiyi ağırlayan Masumiyet Müzesi 1 yaşında…

Orhan Pamuk tarafından “çok uzun bir dönemde, kelime kelime, eşya eşya, resim resim hayal edilmiş” olan ve ‘Masumiyet Müzesi’ romanının basıldığı 2008 yılı ardından 27 Nisan 2012’de kapılarını açan Masumiyet Müzesi birinci yılını geride bırakıyor.

Bir yıl boyunca yaklaşık 40 bin kişinin gezdiği Müze açıldığı yıl dünya medyasında en çok yer alan Türk müzesi sıfatını kazandı. Müzeyi gezenlerin 15 bini uluslararası ziyaretçiler ve 10 bini öğrenciler oldu. 6 bin 500 kişi ise romanının son bölümünde yer alan biletini damgalatıp müzeyi ücretsiz gezdi.

Ziyaretçilerin en çok sordukları soru ise Füsun’un ya da Kemal’in fotoğraflarının neden olmadığı oldu. Çağdaş sanat ve edebiyat dünyasının önde gelen isimlerinden MoMA’nın Direktörü Glenn Lowry, Tate’in Sergiler Direktörü Dr. Achim Borchardt-Hume, 13. Documenta’nın Küratörü Carolyn Christov-Bakargiev, 5. Moskova Bienali’nin Küratörü Catherine Dezegher ve Umberto Eco, müzeyi gezen isimler arasında yer alıyordu.

Müzeyi Orhan Pamuk’un rehberliğinde gezen Eco en çok 74. Kutudaki ‘Doğu-Batı’ saati ile ilgilendi. Eco 47. Kutuda Füsun’un küpesinin neden olmadığını sorarak dikkatli bir okur olduğunu kanıtladı.

25 Nisan 2013

Yorum yapın