Mary ve Bryan Talbot’tan “Babalar ve Kızları”

Mart 9, 2018

Mary ve Bryan Talbot’tan “Babalar ve Kızları”

Mary ve Bryan Talbot‘un “Babalar ve Kızları” adlı grafik romanı, çevirisiyle Desen Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Tarihin her döneminde ötekileştirilen kadınlar

İngiltere’deki kadınların 20. yüzyıl başındaki oy hakkı mücadelesini anlattığı Öncü Kadınlar isimli kitabıyla tanınan Mary & Bryan Talbot’tan 2012 Costa Biyografi Ödüllü bir grafik roman: Babalar ve Kızları 

Yazar Mary M. Talbot, kendi babasıyla ilişkisi ile James Joyce’un, kızı Lucia’yla ilişkisini paralel bir anlatıyla bir araya getiriyor. Babalar ve Kızları, aile içi baskı ve şiddete ayna tutuyor.

Kitap, dönemler ve toplumlar farklı olsa da kadınların yaşadıkları zorlukların hiçbir zaman değişmediğine vurgu yapıyor. Babalar ve Kızları, “ötekileştirildiği” için hayallerinin peşinden koşamayan bütün kadınların manifestosuna dönüşüyor.

Babası tanınan bir James Joyce uzmanı olan yazar Mary M. Talbot kendi çocukluğu ile James Joyce’un kızı Lucia Joyce’un çocukluğunu eşzamanlı akıp giden özel bir anlatıda buluşturuyor. Yaşadıkları toplumsal dönemler arasında zaman farkı olsa da kitap, paralel kurgusu sayesinde iki ayrı kadının baskıya ve toplumsal cinsiyet hiyerarşisine maruz kalmaları gibi ortak noktaları tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Babaların kızlarıyla olan inişli çıkışlı ilişkilerine odaklanan bu dikkat çekici grafik roman, toplumda baskı gören kadınların gönüllü elçiliğini üstleniyor.

Çizer Bryan Talbot, iki ayrı kadının hareketli dünyalarını sinematografik bir estetikle yansıtıyor. James Joyce, kızı Lucia Joyce ve o dönemin toplumsal koşulları ve sanat camiası hakkında pek çok bilgi içeren kitabın sayfalarında, Samuel Beckett’ten Josephine Baker’a ve Isabel Duncan’a kadar edebiyat ve sanat camiasının pek çok ünlü ismi Babalar ve Kızları‘nda yeniden hayat buluyor.

Kitaptan tadımlık>>>

Yazar Hakkında

Mary M. Talbot, cinsiyet çalışmaları alanında pek çok kitabı olan bir akademisyendir. Bryan Talbot ile birlikte yazdığı ilk grafik romanı Babalar ve Kızları (Dotter of her Father’s Eyes) 2012 yılında Costa Biyografi Ödülü’nü kazanmıştır. Yazarın ayrıca Öncü Kadınlar: Bir Direniş Hikâyesi (Sally Heathcote: Suffragette) ve Red Virgin adlı grafik romanları bulunmaktadır.

Çizer Hakkında

Bryan Talbot 30 yılı aşkın süredir çizgi roman ve grafik roman resimlemektedir. Eserleri arasında Judge Dredd, Batman, Sandman, The Adventures of Luther Arkwright, The Tale of One Bad Rat, Heart of Empire, Alice in Sunderland, Babalar ve Kızları (Dotter of her Father’s Eyes), Öncü Kadınlar: Bir Direniş Hikâyesi (Sally Heathcote: Suffragette) ve Red Virgin (Yazan Mary Talbot) ile dedektif maceralarının yer aldığı Grandville serisi bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (9 Mart 2018)

Yorum yapın