Bu yıl 5’incisi düzenlenen Marmara Adası Edebiyat Festivali (MAEF) tamamlandı.

Galimi Çınarlı Derneği, Gündoğdu Köyü Derneği ve Marmara Adası Dostları Derneği işbirliğinde “Umut” temasıyla 6-9 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen festivalde, edebiyat ve sanat etkinlikleri düzenlendi.
Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi, Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi, Kole Burnu ve Gündoğdu Köy Meydanı gibi alanlarda yapılan programlarda film gösterimleri, söyleşiler, kitap imza günleri, dans tiyatrosu ve konserler yer aldı.
Dört gün süren festival kapsamında Ayşe Kulin, Oya Baydar, Hakan Günday, Murathan Mungan, Özgür Mumcu, Hikmet Hükümenoğlu, Ayşegül Devecioğlu ve Ayşe Övür’ün de aralarında bulunduğu şair, yazar ve akademisyenler okurlarıyla buluşarak söyleşi gerçekleştirdi.
Festival, 6 Ağustos Perşembe günü Çınarlı Kültür Sanat Yerleşkesi’nde başladı. Nazlı Ökten ve Oya Baydar’ın katıldığı “Bir Ada(m)” filminin gösterimi ve söyleşisi, ardından Aslı Atasoy ve Sevengül Sönmez’in bir araya geldiği “Kitabın Rüyası” filminin gösterimi ve söyleşisi izleyiciyle buluştu. Günün akşamında Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde düzenlenen Sabahattin Ali Akşamı’nda MAEF koordinatörleri Adil Çamur (Galimi Çınarlı Derneği), Nevzat Ekmekçi (Gündoğdu Köyü Derneği) ve Esengül Taran Fleckenstein (Marmara Adası Dostları Derneği) hoş geldiniz konuşmalarını yaptı; Sevengül Sönmez “Sabahattin Ali’nin Edebiyatı” başlıklı bir konuşma sunarken, Murat Meriç “Şarkılarla Sabahattin Ali” sunumunu paylaştı.
7 Ağustos Cuma günü Eylem Ata “Umudun Zemini”, Murathan Mungan ise “Sanat ve Edebiyatta Umut, İnat, Devamlılık” başlıklı konuşmalarıyla Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde okurlarla buluştu. Akşam saatlerinde Kole Burnu-Recep Gülmüş Parkı’nda düzenlenen açılış törenine MAEF koordinatörlerinin yanı sıra Marmara Adalar Belediyesi Başkanı Aydın Dinçer ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Akın da katıldı. Açılışın ardından Güzin Değişmez, Rafet Kemancı ve Taner Sayacıoğlu’ndan oluşan Menekşelendi Sular grubu “Edebiyattan Müziğe” temalı bir konser verdi.
8 Ağustos Cumartesi günü Çınarlı-Çınaraltı’nda “Zaman Yolculuğu” adlı dans tiyatrosu gösterimiyle başladı. Ardından 5. MAEF yazarları okurlarla bir araya geldi. Öğleden sonra Avni-Jale Özken Marmara Adalar Müzesi’nde Ayşe Övür “Antik Çağ’dan Bugüne İnsan Neden Anlatır?”, Hikmet Hükümenoğlu, Şafak Baba Pala moderatörlüğünde “Kurmacanın Büyüsü”, Ayşegül Devecioğlu, Eylül Parçal moderatörlüğünde “Kelimeler Nereden Doğar?” başlıklı söyleşilerini sundu. Günü Hakan Günday’ın “Yazıyla Düşünmek” başlıklı söyleşisi tamamladı.



















