Mario Vargas Llosa’dan unutulmaz bir roman: “Dünya Sonu Savaşı”

Eylül 10, 2021

Mario Vargas Llosa’dan unutulmaz bir roman: “Dünya Sonu Savaşı”

Mario Vargas Llosa’nın “Dünya Sonu Savaşı” adlı romanı, Süleyman Doğru çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Belki de en iddialı ve trajik olan bu romanında Mario Vargas Llosa, toplum ile iktidar arasındaki sonu gelmez ve dehşet verici savaşın her iki tarafına da ışık düşürüyor. Dünya Sonu Savaşı tutku, şiddet ve fanatizmle birlikte gelen yıkımı anlatan unutulmaz bir roman.

On dokuzuncu yüzyıl Brezilya’sının derinliklerinde Canudos adlı bir yer vardır; dünyanın bütün lanetlilerinin; hayat kadınları, dilenciler, haydutlar ve her tür paryanın evidir burası. Tarih ve medeniyetin tamamen yok edildiği bu bölge paradan, vergiden, evlilik kurumundan, nüfus sayımından muaftır. Bu yanıyla devrimci ruhun en saf hali için bir kazan, gerçek anlamda özgürlükçü bir cennetin potansiyelini taşıyan ve Brezilya hükümetinin ne olursa olsun yok etmeye ant içtiği bir eyalettir.

“Büyük ölçekte bir modern trajedi… Dökülen kan gibi karanlık.”
 Salman Rushdie

“Büyüleyici olmayan tek bir sayfası yok… Vargas Llosa bilhassa savaşın yarattığı kargaşayı ve kavrayış yetersizliğiyle şaşkına dönen tarafları gözler önüne serebilmiş.”
The Sunday Telegraph

#devrim #içsavaş #kargaşa #fanatizm #ölüm #inanç #aşk #fedakarlık #ihtiras
#latinamerika

Dünya Sonu Savaşı’na ilgi duyanlar için ek öneriler: Arundhati Roy – Küçük Şeylerin Tanrısı; Gabriel García Márquez – Başkan Babamızın Sonbaharı; J.M. Coetzee – Utanç; César Aira – Hayaletler; Salman Rushdie – Öfke

Sayfa sayısı: 856
Fiyat: 65,00 TL         

MARIO VARGAS LLOSA, 1936’da Peru’nun Arequipa kentinde doğdu. Başkent Lima’daki Leoncio Prado Askerî Okulu’nda edindiği kişisel deneyimlerden yola çıkarak kaleme aldığı ilk romanı Kent ve Köpekler‘le (1963) kısa sürede üne kavuştu. İlk romanını 1966’da Yeşil Ev, 1969’da Conversación en la catedral (Katedralde Konuşmalar), 1973’te Yüzbaşı ve Kadınlar Taburu, 1977’de Julia Teyze izledi. Dünya Sonu Savaşı, Masalcı, Üvey Anneye Övgü, Don Rigoberto’nun Not Defterleri, Palomino Molero’yu Kim Öldürdü?, Mayta’nın Öyküsü, Teke Şenliği, Cennet Başka Yerde gibi yapıtlarıyla günümüzün en seçkin yazarları arasındaki yerini aldı. 1993’te yayımlanan And Dağlarında Terör adlı romanı Planeta Ödülü’ne değer görüldü. Edebiyat eleştirisi alanında ise Gabriel García Márquez, Flaubert, ­Sartre ve Ca­mus’nün yapıtları üzerine kitaplar yayımladı. 1990 yılında Demokratik Cephe’nin adayı olarak katıldığı başkanlık seçimlerinde Alberto Fujimori karşısında başarılı olamadı. 2010’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldı.

SÜLEYMAN DOĞRU, 1969’da Keşan’da doğdu. İlköğrenimini Keşan’da, ortaöğrenimini ise İstanbul’da, Galatasaray Lisesi’nde yaptı. İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1998 yılında mezun oldu. Institut Catholique de Paris’te kütüphanecilik ve dokümantasyon formasyonu aldı. İspanyolca ve Fransızcadan çok sayıda çevirisi bulunmaktadır.

edebiyathaber.net (10 Eylül 2021)

Yorum yapın