Mario Levi: “Kötülük karşısında duruşumuzdur önemli olan.”

Mayıs 8, 2020

Mario Levi: “Kötülük karşısında duruşumuzdur önemli olan.”

Usta yazar Mario Levi korona ve karantina günlerinde akıllara sıkça gelen, Albert Camus’nün başyapıtı Veba’yı konuşmak üzere, “Ben Okurum” podcast’inin yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır’ın konuğu oluyor. 

Romanda söz konusu olanın aslında sadece bir hastalık değil, kötülüğü simgeleyen her şey olduğunu vurgulayan Levi’nin, hem romanda hem de günümüzde yaşanan zorlu dönemler için geçerli olan “Kötülük karşısında duruşumuzdur önemli olan. Böyle durumlarda da aşk, sevgi, dostluk bir başka anlam kazanıyor” sözleri ise özellikle dikkat çekiyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, sohbetle bilgiyi buluşturan “Ben Okurum” adlı podcast’in yeni bölümünün gündemine, korona ve karantina günlerinin hatırlattığı bir modern klasiği alıyor: Veba. Deniz Yüce Başarır, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Albert Camus’nün başyapıtı olarak kabul edilen, dünya edebiyatının bu güçlü eserini yazar dostu Mario Levi ile konuşuyor. Başarır’ın, Veba’dan çarpıcı bölümleri de dinleyenlerle paylaştığı bölüm, Camus’yü tanımak isteyen okurlar için bir giriş niteliği taşıyor.

Bir salgının, bir kentin yaşantısını nasıl değiştirdiğini, tehlike karşısında farklı karakterlerin nasıl farklı tepkiler gösterdiğini anlatan; acıyı, hüznü, umudu büyük bir dengeyle okura sunan bu büyük romanın baş kişisi Doktor Rieux, kent halkına yardım etmek için insanüstü bir mücadele veriyor. Tıpkı, dünyayı sarsan COVID-19 salgınının zorlu günlerde tüm saygın sağlık çalışanlarının yaptığı gibi…

“Camus, ‘Bu insanların yaşadıklarının ne kadar saçma anlamsız olduğunu anlamaları için, vebayı yaşamaları gerekiyordu’ der romanda. Bu aslında hepimiz için geçerli” diyen Mario Levi, sohbette aynı zamanda, adeta romanın bir özeti niteliğinde olan “Kötülük karşısında duruşumuzdur önemli olan. Böyle durumlarda da aşk, sevgi, dostluk bir başka anlam kazanıyor” tespitini de paylaşıyor.

“Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Deniz Yüce Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’in her bölümüne farklı bir isim konuk oluyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

“BEN OKURUM” HAKKINDA

Değişen medya düzeninde podcast’ler gün geçtikçe önem kazanıyor. Tüm dünyada sayısı hızla artan bu yeni mecra için Türkiye’de de durum farklı değil. Çoğunlukla sohbet ya da monolog ağırlıklı podcast’lerin arasında, nadir de olsa tematik yapımlar da ortaya çıkıyor. Türkiye’nin en deneyimli yayıncılarından Deniz Yüce Başarır’ın imzasını taşıyan “Ben Okurum” adlı podcast de bu nadir yapımlardan biri.

“Ben Okurum”un her bölümünde farklı bir kitaba odaklanan Deniz Yüce Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken, yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Her bölümüne farklı bir ismin konuk olduğu “Ben Okurum”u bir arkadaş sohbeti gibi dinlemek de mümkün; kitaplar hakkında konuşan, tartışan, kitap sevgisini paylaşan dostların muhabbeti olarak… Ancak bu sohbetle sınırlı kalmayan podcast, söz konusu kitaptan alıntıları ve Deniz Yüce Başarır’ın kitapla ilgili bilgileri, kendi fikirlerini, yaşanmışlıklarını paylaştığı metinleri de kitap meraklılarına sunuyor. Birbirini tamamlayan, ustalıkla bir araya getirilmiş bu üç parçalı yapısı, “Ben Okurum”u diğer podcast’lerden ayıran en önemli özelliklerinden biri.

“Ben Okurum”un önceki bölümlerine Filiz Aygündüz, Nermin Yıldırım, Omca-Aybek Korugan, Pelin Yüceyaltırık, Regaip Minareci, Alper Hasanoğlu, Başar Başarır, Eray Ak, Tülin Kozikoğlu, Sevinç Erbulak ve Tuna Kiremitçi konuk oldu.

DENİZ YÜCE BAŞARIR HAKKINDA

Psikoloji okudu. Seslendirme sanatçılığı, çevirmenlik, televizyon programcılığı ve sunuculuğu yaptıktan sonra 2003 yılında editör olarak Doğan Kitap’ta yayıncılığa başladı. 2017 yılında yayın direktörüyken yayınevinden ayrıldı; aynı yıl genel yayın yönetmeni olarak hep kitap’ın kurucu ekibinde yer aldı. Geçtiğimiz yıl mart ayında bu görevinden de ayrılan Başarır, şu günlerde Storytel’de birçok kitabın sesi olarak ve “Ben Okurum” adlı podcast’iyle dinleyicilerle buluşuyor.

edebiyathaber.net (8 Mayıs 2020)

Yorum yapın