Margaret Atwood kitapları Doğan Kitap’ta

Şubat 24, 2017

Margaret Atwood kitapları Doğan Kitap’ta

damızlik_oMargaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü ve Kör Suikastçı adlı romanları Doğan Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Damızlık Kızın Öyküsü

Margaret Atwood’dan feminist bir distopya

Anlatılan bizim hikâyemizdir!

Hiç kimsenin yüreği mükemmel değildir.

“Biz iki bacaklı rahimleriz, hepsi bu.”

Kadın, “bunaltıcı düşlerden uyandığı” bir sabah, hiçliğe dönüşmüş olarak buldu kendini. Artık bir adı yoktu, düşüncesi, benliği, arzusu yoktu ama bir rahmi vardı. Yaşamını kolonilere sürülmeden, öldürülmeden, Damızlık Kız olarak sürdürmesini sağlayan rahmi. Artık âşık olmayacaktı, sevmeyecekti, onaylanmış bir dilin ötesine geçmeyecekti. Duvarlara asılmış sıra sıra cesetler, tek gerçeğin savaş ve üreme olduğunu hatırlatıyordu. Özgürlük hatırlanmayacak kadar uzaktaydı…

Margaret Atwood’un başyapıt niteliğindeki feminist distopyası Damızlık Kızın Öyküsü, bütün distopyalar gibi geleceğe dair bir paranoyayı değil, içinde yaşadığımız gerçeğin ta kendisini dile getiriyor. Erkek egemen muhafazakâr bir rejimin üremeyle sınırlandırdığı, mahrem örtülerin  ardına gizlediği kadın bedenleriyle bize aşina gelen bir gerçeğin.

Kör Suikastçı

kor_suikastci_oİntihar, aşk, ölüm, ihanet sarmalında bir ailenin çöküş destanı

“Aşk bir suçtur, ama olmaması daha büyük bir suçtur.”

İki dünya savaşı arasında, babaları düğme fabrikası sahibi olan ve büyüme yıllarını annesiz geçiren iki kız kardeş… Iris, krizin bedelini ailesi adına ödeyip zengin Richard Griffen’le evlenecek, Laura ise arkasında acılı bir sırrı ve kör bir suikastçı tarafından ele geçirilen şehrin hikâyesini anlattığı distopik romanı Kör Suikastçı’yı bırakarak  intihar edecektir.

Paranın, refahın ve sonsuz sanılan aile mutluluğunun çattığı çatılar, yüzyılı sarsan savaşların ve iki kız kardeşin tavan arasına sakladığı sosyalist eylemcinin rüzgârıyla yerle bir olmuş, yıkıntılardan geriye iki kadının parçalanmış, gerçekleşmemiş, sırlarla dolu hayatları kalmıştır.

Atwood’un roman içinde roman tekniğiyle anlattığı Booker Ödüllü aile öyküsü, insan trajedisinin bugün ve gelecekteki yüzünü yansıtan eşsiz bir yapıt.

Margaret Atwood

(1939, Ottowa) Kanadalı şair, yazar, eleştirmen, denemeci, feminist ve çevre aktivisti. Özellikle “ütopya” ve “distopya” kavramlarını birleştirerek “üstopya” adını verdiği kendine özgü bilimkurgu türündeki romanlarıyla tanındı. Kör Suikastçı (Booker Ödülü, 2000), Damızlık Kızın Öyküsü, Tufan Zamanı, Antilop ve Flurya gibi romanları Türkçede de yayımlandı.

edebiyathaber.net (24 Şubat 2017)

Yorum yapın