Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 8.sayısı yayımlandı

Temmuz 5, 2023

Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 8.sayısı yayımlandı

Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 8. sayısı yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Yaşadığımız coğrafi, siyasal, ekonomik, psikolojik depremler devam ederken Maraşantiya da kendi akışını sürdürüyor. Aşınan değerlerle yitirdiklerimiz, insan olma ve kalma mücadelemizi diri tutuyor, tutmalı.

Dergimizin 7. sayısını 6 Şubat’ta yaşadığımız büyük deprem nedeniyle basmama kararı almış ve matbaa ücretimizi depremzedelere göndererek, birlikte iyileşme adına, büyük yaraya küçük bir dokunuş olsun istemiştik. Ancak arşive kalabilmesi açısından az sayıda olsa da basımı gerçekleştirdik. Yaşadığımız deprem türlerinden birinin de ekonomik olduğunu belirtmiştik. Edebiyat dergilerini zor duruma düşüren yüksek kargo ücretleri nedeniyle her dergi bir çözüm arayışına girdi. Biz de affınıza sığınarak, 2 aylık olarak belirlediğimiz zaman aralığını artık 3 aya çıkarma ve 2 sayıyı birlikte gönderme kararı aldık.

Bu sayımızda yeni bir sayfa ile karşılaşacaksınız. Biliyorsunuz Maraşantiya şiir ve şiire dair konuları içeriyor. Şiirimizin bize göre en önemli eksiği, şiirin gelişimine katkı sağlayacak metinlerin olmayışıdır. Günümüz Türk şiirinde yaşanan tıkanıklığın, bir metnin şiir formuna ulaşması sırasında, yazılış sürecinde ve okuyucu ile kurduğu bağ aşamasında olup bitenlerin paylaşılmıyor ve tartışılmıyor olmasından kaynaklandığı düşüncesindeyiz. Bu tartışma sayesinde her şair en azından kendi şiir poetikası üzerine düşünecek, yazacak ve bu üretimlerini okuyucu ile paylaşarak hem kendi şiirine katkı sağlayacak hem de şiirin sorunlarını anlaşılır düzeye taşıyacaktır.

Bu nedenle ‘şiiraranış’ adlı bir bölüm hazırladık. Böylelikle şairin şiir yolculuğuna ve bu yolculuğun duraklarına tanıklık etmiş olacağız. Yeni açtığımız bu sayfada ilk şairimiz, 45 sayı yayımlanmış Mevzular Derin adlı fanzin emekçilerinden Elif Karabaş.

Umut ve dirençle.

Maraşantiya emekçileri adına

Fatma Hatun ESEN

Derginin sekizinci sayısında şiirleriyle; Zübeyde Seven Turan, Mutafa Seyfi, Zeynep N.Tiryaki, Süleyman Berç Hacil, Işık Sungurlar, Funda Süyür, Uğur Olgar, Ünsal Çankaya, Hasan Ildız, Elif Karabaş, Yakub Sarıoğlu ve Küsuratsız Pi yer aldı. Angela Dimçeva’nın şiirini Hilmi Haşal çevirdi. Fatma Hatun Esen’in Elif Sofya ile yaptığı söyleşiyi keyifle okuyacaksınız. Yazılarıyla; Barış Erdoğan ve Fatih Öğüt bizlere eşlik etti. Bu Kitap için Derkenar köşesinde Fatma Hatun Esen, Cengiz Şenol’un Ev Yarası adlı şiir kitabını ele aldı. Bu Dergi için Derkenar köşesinde Celal Karaca, Kuşak Edebiyat Dergisi’ni ele aldı.

Dergi mail adresi: [email protected]

edebiyathaber.net (5 Temmuz 2023)

Yorum yapın