Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 4.sayısı çıktı

Ağustos 17, 2022

Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 4.sayısı çıktı

Maraşantiya Şiir Dergisi’nin 4.sayısı yayımlandı.

Bu sayıda şiirleriyle; Halil İbrahim Özbay, Nevin Koçoğlu, Cihan Oğuz, Işık Sungurlar, Muhammet Erdevir, Burcu Ünlü, Erhan İksamuk, Kader Menteş Bolat, Birgül Bektaş, Hasan Ildız, Pelin Şanlı Türgen, Gönül Tokayeva, Hicran Aslan, Hatice Tarkan Doğanay, Serkan Özer yer alıyor. 

Ali Babachahi’nin şiirini Turgut Say çevirdi. Fatma Hatun Esen’in Betül Tarıman ile yapmış olduğu söyleşiyi keyifle okuyacaksınız. 

Barış Erdoğan ve Fatih Öğüt yazılarıyla bu sayıya misafir oldular. Bu Kitap İçin Derkenar köşesinde Fatma Hatun Esen, Bülent Kenan Kocatürk’ün şiir kitabını ele aldı. Bu Dergi İçin Derkenar köşesinde Celal Karaca, Kulaç Şiir Dergisi’ni inceledi.

Dergiden

Şiirin amacı yanıtlamak değil, soru yaratmaktır. Bu yaratı ancak, şiirin tartışmaktan kaçınılan sorunlarına kabul ve akış dışı eylem geliştirmekle olur. Nazım Hikmet’in yaşamında, Serteller’in çıkardığı Resimli Ay dergisinin önemli bir yeri vardır. Edebiyat dünyasında çok ses getiren, manifesto niteliğindeki “Putları Yıkıyoruz” çıkışını bu dergide yayınlamıştır. Değişen toplumsal değerlerinin, edebiyat alanında da yenilikler getirmesi gereğini savunur. Putları yıkmak isteyen Nazım Hikmet’in şiir üzerinden bir kült haline getirilmesi sanırım en çok kendisini üzerdi. Sanat, özelinde şiir üzerinden kimi isimlere dokunulmazlık zırhı giydirmek, hâlâ çözülememiş bir sorun olarak karşımızdadır. Yıkılmayan yenilenemez. Günümüz şiiri de bir değişimi gerektirmiyor mu? Şairlerle yapılan söyleşileri, şiirdeki duruşlarını ortaya koymaları açısından önemli bir kaynak olarak görüyorum. Dergimizde yayınladığımız şiirlerin, sayfa görselliği ve rahatokunurluğunu öncelediğimiz için kısa şiirler dışında her şiire bir sayfa ayırmayolunu seçtik. Okurlarımızdan gelen olumlu dönüşler, aldığımız kararı güçlendirdi. Çoğalan okur desteğiniz için Maraşantiya emekçileri adına sevinç ve dostlukla…

Fatma Hatun Esen

İletişim: [email protected]

edebiyathaber.net (17 Ağustos 2022)

Yorum yapın