Man Booker Ödüllü yazardan hiciv dolu bir öykü

Eylül 14, 2018

Man Booker Ödüllü yazardan hiciv dolu bir öykü

George Saunders‘ın Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları adlı kitabı, Lane Smith’in çizimleri ve Niran Elçi’nin çevirisiyle Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bizi seven birini sevmek daha akıllıca olmaz mı?

İlk romanı Arafta ile 2017 yılında Man Booker Ödülü’nü kazanan Amerikalı yazar George Saunders’tan, dayanışma, ahlak ve birlikte yaşama kültürü üzerine hiciv dolu bir öykü!

Her yaştan kitapseverin keyif alarak okuyacağı Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları, George Saunders’ın incelikle örülmüş anlatısını Lane Smith’in yenilikçi çizimleriyle buluşturuyor.

Usta işi bir kara mizah ürünü olan Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları, Becerikli adlı bir kızın köydeki keçilere musallat olan pırtlaklarla (bir beyzbol topu büyüklüğünde, dikenli, turuncu canlılar!) mücadelesini konu edinen, sıradışı bir öykü anlatıyor.

Üç haneli, küçük bir sahil köyü olan Frip’te, ebeveynler, çocuklar, keçiler ve keçileri çok sevdikleri için sürekli onlara yapışıp ciyaklayan “aşırı ısrarcı” PIRTLAKLAR yaşıyor! Keçilerin strese girip sütlerinin kesilmesine neden olan bu pırtlaklar köyün en “Becerikli” çocuğunu canından bezdiriyor. Kibirli ve bencil köylülerin dayanışma göstermemesine üzülen ve pırtlaklarla tek başına mücadele etmekten yorulan Becerikli ise çözümü keçilerini satmakta buluyor. Dur durak bilmeyen pırtlaklar sırayla köydeki diğer keçilerin postlarına musallat oluyor ve Frip’te işler karışıyor…

George Saunders, Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları’nda işlediği yardımlaşma, dayanışma, bağışlayıcılık gibi insanlığa dair evrensel temalarla üçboyutlu karakterler yaratmadaki ustalığını bir kez daha konuşturuyor.

Niran Elçi’nin pürüzsüz Türkçesi ile raflardaki yerini alan bu eğlenceli kitap, kara mizah yoluyla, okurları kendi duygu ve davranışlarını sorgulamaya teşvik ediyor.

“Pek çok insanın aynı şeyi yüksek sesle, tekrar tekrar söylemesi, o şeyin doğru olduğu anlamına gelmez.”

Tadımlık>>>

George Saunders Hakkında

Aralığın Onu adlı öykü seçkisiyle 2014 Folio Ödülü’nü kazanan George Saunders’ın bugüne kadar yayımlanmış dokuz kitabı vardır. The New Yorker, 2002’de Saunders’ı “40 Yaşın Altındaki En İyi Yazarlar” arasında göstermiş, Time dergisi ise 2013’te “Dünyadaki En Etkili 100 Kişi” listesine seçmiştir. Lannan Vakfı, Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi ile Guggenheim Vakfı’ndan burslar kazanan yazar, GQ, Harper’s ve The New Yorker dergileri için yazılar yazmakta, Syracuse Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık alanında ders vermektedir. George Saunders, Arafta isimli ilk romanıyla 2017 Man Booker Ödülü’nü kazanmıştır. Aralığın Onu, İkna Ulusu, Phil’in Dehşet Verici Kısa Saltanatı, Pastoralya, Arafta ve İçSavaşDiyarı Feci Düşüşte adlı kitapları Delidolu Yayınları tarafından yayımlanmıştır.

Lane Smith Hakkında

New York Times gazetesinin En İyi Resimli Kitap Ödülü’nü dört, Caldecott Onur Ödülü’nü iki kez kazandı. 2012’de Eric Carle Resimli Kitap Sanatı Müzesi, “çocuklara yönelik resimli kitaplarda yenilikçi yaklaşımı” sebebiyle onu Carle Sanatçısı olarak seçti. 2014’te İllüstratörler Derneği’nden ömür boyu başarı ödülü aldı. The Stinky Cheese Man de dâhil olmak üzere, It’s a Book, Grandpa Green ve John, Paul, George & Ben gibi kitaplar yazdı ve resimledi. It’s a Book, Uçanbalık Yayınları tarafından Bu Bir Kitap adıyla Türkçeye kazandırıldı. Lane Smith, kitap tasarımcısı Molly Leach ile evlidir.

edebiyathaber.net (14 Eylül 2018)

Yorum yapın