Man Booker ödüllü yazar Ben Okri İstanbul’a geliyor

Şubat 16, 2016

Man Booker ödüllü yazar Ben Okri İstanbul’a geliyor

ben-okriBüyülü gerçeklik akımının tanınan yazarlarından Ben Okri, 16-20 Şubat tarihlerinde düzenlenen Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali kapsamında İstanbul’a geliyor.

Annesinin birinci Nijerya iç savaşında yaşananlara dair anlattığı hikayeleri eserlerine ilham kaynağı yapan Ben Okri’nin Türkiye’de, “Aç Yol” ve “Tehlikeli Aşk” isimli romanları yayımlandı.

Ben Okri, Türkiye’de de yayımlanan ilk romanı olan “Aç Yol” ile dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden “Man Booker” ödülünü kazandı.

Aç Yol romanı, aynı zamanda Oxfordshire’lı bir İngiliz alternatif rock grubu olan Radiohead’in “Street Spirit (Fade Out)” adlı şarkısının sözlerine de ilham kaynağı oldu. Street Spirit (Fade Out)” şarkısı, avangart klibinin de etkisiyle grubun şöhretini Birleşik Krallık’ın dışına yaydı. Birçok edebiyat ödülünün sahibi olan Ben Okri, Nijerya iç savaşı hakkında annesinin sözlü aktarımlarından etkilendi ve savaş sonrası dönemin kültürünü yazılarına yansıttı. Sosyal ve siyasi konularda makaleler yazan Okri, daha sonra bu makalelere dayanarak kısa hikayeler kaleme aldı.

Ben Okri kimdir?

Man Booker Ödülü (1991), Aga Khan Ödülü (1987), Britanya İmparatorluk Nişanı, Commonwealth Writers Prize for Africa, Crystal Award (Dünya Ekonomik Forumu) başta olmak üzere birçok ödüle layık görülen Okri, Royal Society of Literature üyesi olmasının yanı sıra English Centre of International PEN’de başkan yardımcılığı yapıyor. Londra’da yaşamayı sürdüren yazarın son öykü derlemesi Wild, Random House tarafından yayımlandı. Türkiye’de yayınlanan ilk romanı Aç Yol (The Famished Road) Nijeryalı yazar Ben Okri’nin 1991 yılında yayınlanan ve Man Booker Ödülü kazanan romanı oldu. Yazarın Türkiye’de Aç Yol dışında Tehlikeli Aşk isimli bir romanı daha mevcut.

edebiyathaber.net (16 Şubat 2016)

Yorum yapın