Mahir Ünsal Eriş’ten yeni roman: “Diğerleri”

Ekim 19, 2020

Mahir Ünsal Eriş’ten yeni roman: “Diğerleri”

Mahir Ünsal Eriş’in yeni romanı Diğerleri Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Babaannesi Sacide’ye “Sabah ezanı okundu mu cinler, ecinniler, iblisler, koncoloslar, gulyabaniler hep uyumaya çekilir,” diye öğretmişti. “Musibet âleminin aydınlıkta gözü görmez. İnsan etinden kirlenmesinler diye gidip yatarlar.”

Mahir Ünsal Eriş’in yeni romanı Diğerleri Karakarga Yayınları etiketiyle kitabevi raflarındaki yerini aldı. Bir önceki kitabı Öbürküler’de olduğu gibi yazarın anlatımına M.K. Perker’in birbirinden özel çizimleri eşlik ediyor.

Bu tekinsiz ve bir o kadar sürükleyici hikâyede bambaşka hayatlardan çıkıp gelmiş insanlar bir araya geliyor, bizleri zamanın ve aklın sınırlarının ötesinde bir yolculuğa çıkarıyorlar.

Bir seferinde durup dururken “Ben onların aramızda yaşadığına inanıyorum,” demişti Artin Bey, “Hatta, yanlış anlamayın, eminim bundan”. Sacide boş bulunup “Kimin?” diye soruverince ihtiyar, işaret parmağıyla yukarıyı gösterip, “Diğerleri,” diye yanıtlamıştı.

Diğerleri, sonsuz olasılıklarla dolu ve sınırları her geçen gün genişleyen evrende gerçeğin ne olduğuna nasıl karar vereceğimize 70’ler Türkiye’sinden bir bakışla yanıt ararken Kemal Tahir’e de bir saygı duruşunda bulunuyor.

Artin Bey : “Kâinat çok büyüktür kızım. İnsanın cüzi aklının alamayacağı kadar büyük. Ve onda çok tuhaf, çok alelacayip şeyler cereyan eder. Bizim şu üzerinde yaşayıp öldüğümüz dünya küresi kâinatın azameti düşünüldüğünde fezada bir toz zerreciği miktarında bile hesap edilmez. Hal böyleyken gözümüzün gördüğü şuncacık şeyin tek hakikat olduğunu düşünmek hangi akla sığar?”

Mahir Ünsal Eriş’in yazdığı, M.K. Perker’in çizimleriyle eşlik ettiği Diğerleri Karakarga Yayınları’ndan çıktı.

Arka kapak yazısı:

Gece tıkırtıları, uykuları kaçanlar, endişeden ya da heyecandan uyuyamayanlar, çatı katlarında bir işler çeviren ihtiyarlar, iyi kalpli kasabalı gençler, eski mahalleliler, hevesli mektepli kızlar ve devrimci hayaller…Diğerleri, 70’ler Türkiye’sinde, İstanbul’da kendi halinde bir mahallede, eski bir konakta hayatın bir araya getirdiği Sacide ve Cahide’nin, Hayganuş ve Artin Bey’in, Kamuran’ın ve bu hikâyeye tam orta yerinden dahil olan “diğerleri”nin hem ağlatan hem kahkahalar attıran bir romanı.

edebiyathaber.net (19 Ekim 2020)

Yorum yapın