Macar edebiyatının önemli ismi Magda Szabó’nun doğum günü şerefine Edebiyat ve Gastronomi buluşması düzenlendi

Ekim 6, 2023

Macar edebiyatının önemli ismi Magda Szabó’nun doğum günü şerefine Edebiyat ve Gastronomi buluşması düzenlendi

Macar edebiyatının önemli ismi Magda Szabó’nun doğum günü şerefine, Minoa Kitabevi Akaretler’de yeni bir Edebiyat ve Gastronomi buluşması düzenlendi. Macar Kültür Merkezi’nin desteğiyle 5 Ekim’de gerçekleşen “Bir Yazar Masası”nda, 20. Yüzyılın Macar gastronomisi ve yaşam tarzını yansıtan tatlar konuk şef Ágnes Tóth’un yorumuyla sunuldu. Gecede yazarın hayatı, eserleri ve yaşamında önemli yer tutan sofra kültürüne dair sohbet de gerçekleşti.

Bir Yazar Masası’nda Magda Szabó’nun kendi tarif defterlerinden ve eserlerinde adı geçen yemeklerden ilhamla oluşturulan özel menü sunuldu. Sef ve gastro diplomat Ágnes Tóth’nun hazırladığı menü, hem yazarın hayatında yer tutan yemek kültürünü hem de dönemin varlıklı ailelerinin mutfaklarını günümüze taşıdı.

“Öğle yemeğinde erik hoşafından eser yoktu. Beni mutfakta kırmızı biberli tavuk bekliyordu ayrıca kuşkonmaz çorbası ile karamelli puding de vardı, erikler ise yıkanmamış ve hazırlanmamış halde, tezgahın üzerinde bıraktığım gibi öylece mavi mavi bana bakıyorlardı.” Kapı, Sayfa 141 (YKY)

Magda Szabó (1912 – 2007) Macaristan Debrecen’de, varlıklı bir ailede doğdu. Edebiyat eğitiminin ardından İkinci Dünya Savaşı yıllarında öğretmenlik yaptı, eğitim bakanlığında görev aldı. Siyasi nedenlerle yazıları bir dönem engellenen yazar, 1958 yılında yayınladığı ilk romanı Fresco ile büyük bir başarı yakaladı. Bu başarının ardından “Yavru Ceylan”, “Iza’nın Sarkısı”, “Kapı”, “Katalin Sokağı” ve “Abigail” gibi, Türkçe’ye de çevrilen romanlarını yazdı. 1987 yılında yayımlanan “Kapı” ile Macar edebiyatının en önemli isimlerinden kabul edilen Szabó bu romanıyla 1992’de ABD’de Betz Corporation Ödülü’nü, 2003’te ise Fransa’da Femina Yabancı Roman Ödülü’nü kazandı. Kitapları otuzdan fazla dile çevilen yazar, eserlerindeki karakterlerin duyguları ve dönüşümüne ustalıkla yer verirken dönemin Avrupasında toplumsal ve siyasi düzenini de aktarıyor.

edebiyathaber.net (6 Ekim 2023)

Yorum yapın