Leonardo Padura’dan yeni roman: Sapkınlar

Kasım 14, 2023

Leonardo Padura’dan yeni roman: Sapkınlar

Leonardo Padura‘nın “Sapkınlar” adlı romanı, Volkan Ersoy çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş Latin Amerika edebiyatının en önemli yazarlarından Leonardo Padura’nın eserlerini okurlarımızla buluşturmaya devam ediyoruz.

Daha önce hem polisiyeler, hem de siyasi tarih romanları arasında en iyi kitaplar arasında gösterilen Köpekleri Seven Adam ile Küba’nın ilk büyük şairi José María Heredia’nın hayatını konu alan Hayatımın Romanı kitaplarını bastığımız Padura’nın çok sevilen romanı Sapkınlar‘ı sunuyoruz.

Yazdığı kitaplarla birçok ödüle layık görülen Çağdaş Latin Amerika Edebiyatı’nın güçlü yazarı Leonardo Padura, bu kitabında tarihsel gerçeklerden yola çıkarak, farklı dönemlerde geçen ama zaman zaman birbirleriyle kesişen üç sürükleyici hikâyeyi olağanüstü bir kurguyla okurlara sunuyor. II. Dünya Savaşı öncesinde Nazilerin zulmünden Havana’ya kaçan Yahudi bir çocuğun, 17. yüzyılda Rembrandt’ın yanına çırak giren Yahudi bir gencin ve günümüz Havana’sında her şeye karşı inancını yitirmiş genç bir kızın kaderini birleştiren ortak noktalar neler olabilir?
 
Padura, Küba’da 2014 Eleştirmenlerin Seçimi Ödülü’nü, İspanya’da 10. Uluslararası Tarihi Roman Ödülü‘nü kazanan bu romanıyla sıradan bir polisiyenin sınırlarını aşıyor, polisiye ile tarihi roman kurgusunu ustaca birleştiren edebi yönü güçlü bir metinle okurları zengin bir okuma deneyimine davet ediyor.

“Üzgün bir adam asla izleyiciye bakmaz. Ona bakan kişinin ötesindeki bir şeyi, uzaktaki bir noktayı arar gözleri; uzaklarda kaybolur ama aynı zamanda kendi içine döner. Asla bir umut vardır diye bakışlarını kaldırmaz; utanmış veya korkmuş gibi bakışlarını da indirmez. Bakışlarını anlaşılmaz bir şeye dikmiştir…”

Yazar hakkında:

Leonardo Padura Fuentes, 1955 yılında Havana’da doğmuştur. Havana Üniversitesi Latin Amerika Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan yazar, 1980 yılında araştırmacı gazetecilik yaparak öne çıkmaya başlamış, sonraki on yıl boyunca gazeteci olarak çeşitli kültürel ve tarihsel konular hakkında makaleler yazmıştır. 1988’de baş kahramanın polis detektifi Mario Conde olduğu polisiyeler yazmaya başlayan Padura, çeşitli dillere çevrilen bu seriyle uluslararası ün kazanmıştır. Polisiye dışında aidiyet ve sürgünlük konularını tarihsel olaylarla birleştirdiği, farklı zamanlara ait paralel hikâyeler anlattığı romanlarla ününü pekiştiren yazar, kendi ülkesi Küba’nın yanı sıra Latin Amerika’da ve Avrupa’da yirmiyi aşkın edebiyat ödülüne ve Fransa’nın Sanat ve Edebiyat Nişanı’na layık görülmüştür. On dokuz dile çevrilen Köpekleri Seven Adam, yazarın bugüne kadarki en önemli eseri olarak bilinmektedir. Padura, İspanyol vatandaşlığına da sahip olmakla birlikte Küba’da yaşamayı tercih etmektedir.

Aldığı ödüller: https://www.cervantes.es
Web sitesi: http://leonardopadura.com/

edebiyathaber.net (14 Kasım 2023)

Yorum yapın