Kurşun Kalem 43. sayı yayımlandı

Şubat 16, 2017

Kurşun Kalem 43. sayı yayımlandı

Kurşun Kalem Sayı 43 kapakKurşun Kalem edebiyat dergisinin 43. sayısı yayımlandı.

Sunu’dan

43.sayımızda Sabit Kemal Bayıldıran, genç şair Onur Sakarya’yı Kurşun Kalem gündemine taşıdı ve “Onur Sakarya Şiirine Toplu Bakış”ı yazdı. Onur Sakarya ise kendi iç dünyasını, yaşamını “Onur Sakarya’nın Kişisel Tarihinden Kesitler”de anlattı. Hilal Karahan “Onur Sakarya Niye Okunmalıdır?” sorusunu soruyor yazı başlığında. “Bu Açıdan” köşe yazıları ile her sayı Kurşun Kalem’e emek veren Bircan Çelik 43. sayımızda hayli ilginç bir başlıkla konuk oluyor sayfalarımıza. “Sakarya, Dante’nin Ağzına Neden Sıçmak İstiyor?”

**

Şairin 24 Saati’ne twitter hesabında “Dünyalıyım… şiiri, müziği ve doğayı seviyorum… daha ne olsun…” diyen Fergun Özelli’yi konuk ettik. Özelli’nin yirmi dört saatinin tanıkları ve misafiri olacaksınız. Erkan Karakiraz ve Mine Ömer’in hazırladığı “Dergiden Yayınevine” soruşturmasını; Turgay Fişekçi, Abdülkadir Budak, Metin Cengiz, Özgen Kılıçarslan Danyal ve Mine Ömer yanıtladılar.

**

Bu yıl Ahmet Özer’in 50. Sanat Yılı. Dergi yayımlayan, eserler biriktiren, emeğini ve hayatını edebiyata adayan Ahmet Özer’in 50. sanat yılını Kurşun Kalem ailesi olarak kutluyoruz. İzmir’de geçtiğimiz aylarda “50. Sanat Yılında Ahmet Özer’e Saygı” paneli düzenlendi. O günün anısına hazırlanan yazıları, Kurşun Kalem okurları ile paylaşıyoruz. Oğuz Tümbaş “Yazın Emeğinin Ellinci Yılı’nda Ahmet Özer’i Anlamak”, Özge Sönmez “Aralıksız Bir Şiir Sağanağı: Ahmet Özer”, Mehmet Yaşar Bilen “Ahmet Özer’in Edebiyatçı Kimliği”, Asım Öztürk “Yaratıcılığın İzleğinde Ahmet Özer’in Düz Yazılarındaki Derinlik” ve Timuçin Özyürekli’nin “Çocuklar Varken” yazılarını okuyabilirsiniz.

**

Erkan Karakiraz, 175. doğum yılında Stephane Mallarme’yi “Her Düşünce Atılan Bir El Zarıdır” deneme yazısı ile gündeme taşırken, Özgür Sürek de “Shakespeare’in Kadınları”yla ilginç bir yazıya imza attı. Nalan Yılmaz, Beyaz Karga köşesinde “Raymond Carver ve Katedral Üzerine” yazdı. Alman Edebiyatından Esintiler köşesinde Mevlüt Asar “Şiirde Acı ve Mutluluk” adı altında Karin Kiwus’u tanıtıyor. Ruhsan İskifoğlu da bundan böyle çevirileri ile Kurşun Kalem’de olacak. İskifoğlu’nun bu sayımızdaki çevirileri Karl Krolow’dan.

**

2015 Kurşun Kalem Öykü Ödülü’nü “Mina” isimli dosyasıyla kazanan ve 2016’da Neziher Yayınları’nca yayımlanan “Mina” ile karanlık sanatlara gönderme yapan Zeynep Çolakoğlu, Nezihe Altuğ’un sorularını yanıtladı. 2015 Tudem Edebiyat Birincilik Ödülü’nü “Kuş Olsam Evime Uçsam” romanı ile kazanan Güzin Öztürk “Genç Sayfalar”ın editörü Osman Torun’un bu sayımızdaki konuğu. “Söz Değirmeni” köşesinde Mehmet Kuvvet, Yayla Boztaş’ın Neziher Yayınları’ndan çıkan “Çayım Çiçek Kokuyor” öykü kitabını değerlendirdi. Genç öykücülerle atölye çalışması yapan Handan Gökçek “Hayat hiçbir zaman ‘kusursuz’ değildir, tıpkı kurduğumuz hikâyeler gibi” diyor. “Yakından Geçen Öyküler” sayfasında genç öykücülerin öykülerine yer veriyor.

Bu sayımızın şiirlerini yayın kurulu üyemiz Tamer Öncül seçti.

44. sayımızın dosya konusu “SANATTA KISKANÇLIK”.

edebiyathaber.net (16 Şubat 2017)

Yorum yapın