Küçük Kadınlar’ın “tadımlık” başlangıcı

Eylül 1, 2022

Küçük Kadınlar’ın “tadımlık” başlangıcı

Louisa May Alcott’un Kız Kardeşler adlı kitabı, Şirin Etik çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kız Kardeşler, Alcott’un büyük başarı elde eden ve çok sevilen Küçük Kadınlar romanının ilk dört bölümünden oluşuyor.

Alcott’un Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nın ikinci yarısında yazdığı büyük eseri Küçük Kadınlar‘dan derlenen Kız Kardeşler, savaş nedeniyle maddi sıkıntılara düşen ve savaşa katılan babalarından ayrı kalan March ailesi kızlarının dünyasına konuk eder okuru. Eser aynı zamanda üç kız kardeşiyle geçim zorlukları içinde büyüyen Alcott’un yaşamından da izler taşır.

Güzel ve becerikli Meg, kimi zaman asabi ancak sevgi dolu Jo, yumuşak ve şefkatli Beth ve şımartılan en küçük kardeş Amy çocukluktan kadınlığa adım atarlarken değişmeyen tek şey birbirlerine duydukları bağlılık ve sevgi olur. Yoksulluk, kalp kırıklıkları, cinsiyet bunalımları, hastalıklar ve ayrılıklar yaşansa da ailenin evinde değişmeyen tek şey dört kızın susmayan kahkahalarıdır.

#kısaklasikler #amerikanklasikleri #ailebağları #kadın #kızçocuğu #metanet

Bu kitaba ilgi duyanlar için öneriler:

Hans Fallada, Neden Ucuz Saat Takıyorsun? | Kısa Modern | Öykü
Honoré de Balzac, Kırmızı Han Kısa Modern | Öykü
Sheridan Le Fanu, Yeşil Çay  Kısa Modern | Öykü

Dizi: Can Klasik
Alt Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 64
Fiyat: 19,00 TL

LOUISA MAY ALCOTT, 29 Kasım 1832’de ABD’de dünyaya geldi. Babasının eğitim ve çocuk yetiştirmedeki katı kuralları, Alcott’a mükemmeliyetçi bir taraf kazandırırken aynı zamanda aile bağlarının zayıflamasına neden oldu. Geçim sıkıntıları nedeniyle öğretmenlik, hemşirelik, dadılık ve temizlikçilik yaptı ancak edebiyatla olan bağını koparmadı. Cinsiyet eşitsizliği, kadın hakları, kölelik gibi konularda mücadeleler vermeye başlayan Alcott, düşüncelerini incelikle yazın dünyasına aktarmaya başladı. Fabl denemelerinin olduğu ilk kitap 1854’te yayımlandı. The Atlantic Monthly adlı edebiyat dergisinde yazıları yayımlandı, kendi hayatından esinlendiği ilk romanı Moods ise 1864’te yayımlandı. 1864’te yayımlanan Küçük Kadınlar romanı, eleştirmenlerden ve okurlardan tam not alarak, edebî bir başarı yakalamasını sağladı. 6 Mart 1888’de hayatını kaybetti.

ŞİRİN ETİK, İzmir’de doğdu. Lisans eğitimini Fransız ve İngiliz Dili ve Edebiyatı alanında Hacettepe Üniversitesi’nde tamamladı. Sorbonne Paris IV Üniversitesi’ndeki yüksek lisans süresince çeviri sorunları ve dilbilim üzerine çalıştı. İstanbul’da yaşıyor, kitap editörlüğü ve çeviri yapmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (1 Eylül 2022)

Yorum yapın