“Kocakarı Soğuklarından Zemheriye – Anadolu Halk Takvimi” yayımlandı

Ocak 13, 2020

“Kocakarı Soğuklarından Zemheriye – Anadolu Halk Takvimi” yayımlandı

Ergün Veren’in “Kocakarı Soğuklarından Zemheriye – Anadolu Halk Takvimi” adlı kitabı Doğan Kitap etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kırkikindi yağmurları, kocakarı soğukları, çaylak fırtınası, berdelacuz, karakoncolos, zemheri, hıdırellez, cemreler…

Bunlar Anadolu insanının uzun yılların deneyim ve gözlemlerine dayanarak oluşturduğu takvimden bazı özel günler ile iklim olayları…

Peki, Anadolu insanı zamanı nasıl algılar, dilimler, noktalar, adlandırır ve yaşar? Yaşarken hangi inançlar ve tecrübeler onun hayatını şekillendirir? Doğayı gözlemleyerek geleceği ve hava durumunu nasıl tahmin eder? Bütün bunlar hayatını ve kültürünü nasıl etkiler? İşte bu kitabın konusu bu.

Anadolu insanının kısa yoldan ve naifçe “sayılı günler”, “çoban hesabı”, “kocakarı hesabı”, “anam babam hesabı”, “eski hesaba göre” yahut “hesaplı” dediği günleri Ergün Veren, Kocakarı Soğuklarından Zemheriye Anadolu Halk Takvimi’nde topladı.

Anadolu’nun farklı yörelerindeki zaman hesaplamalarını, bölümlemelerini ihtiyaç-kültür bağlamında ele alan Ergün Veren, “Anadolu halk takvimine yönelik ilgi arttığı oranda gelenek yaşar ve gelecek kuşaklara aktarılabilir” diyor.

Kitaba sunuş yazısıyla katkıda bulunan Sabri Koz kitap halkkında iöyle diyor: “Bana kalırsa Ergün Veren’in bu kitabında anlatılan, alıntılanan her şey, eskiden bilim bugünse folklorun inceleme konusu olan bilgiler, iklim değişikliklerinin baş döndürdüğü şu dönemde her günü yerli yerinde, halkın dilinden ve onun kaleminden, güvenli bir kaçış ve oyalanma alanı tabiri caizse bir ‘toplanma alanı’ sunuyor. Okursak orada saklanacağız, orada korunacağız, orada avunacağız…”

Yazar Hakkında

Ergün Veren, Eskişehir’de doğdu (1965). Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsünde yüksek lisans eğitimini tamamladı (2017).

Türkoloji alanında çalışmalarını sürdüren Ergün Veren Çekya, Gürcistan, Hollanda, Litvanya, Kosova, Makedonya, Moğolistan, Romanya ve Ukrayna’da düzenlenen bilimsel çalışmalara/toplantılara katıldı. Yurt içi ve yurt dışında katıldığı bilimsel toplantılarda bildiriler sundu. Makaleleri/yazıları ulusal/uluslararası pek çok bilimsel ve popüler yayın organında yayımlandı.

Görme engelliler odaklı “Atanmış, seçilmiş ve gönül vermişleri engelliler için el ele” (Eskişehir, 2012), “Göremeyen kardeşin olsun mu?” (Eskişehir, 2013) ve “Dede Korkut Görsem’de” (Eskişehir, 2019) projelerini hazırladı ve yürüttü.

Kimi sivil toplum kuruluşlarının kurul üyeliklerini sürdüren ve şiirleri bestelenen Ergün Veren, çeşitli ödüllere de layık görüldü.

Kitapları: 1979 Güzünden 1982 Baharına, Okyanusu Göle Sığdırmaktır Şiir, Yazılı Kaynaklarda Anadolu’da Halk Takvimi ve Halk Meteorolojisi, Eskişehir’i Görsem, Anadolu’yu Görsem, Türkiye’de Popüler Yayınlarda Dede Korkut Kitabı, Aydın Kültürüne Halkbilimsel Dokunuşlar: İncirin Yağı.

edebiyathaber.net (13 Ocak 2020)

Yorum yapın