“Kızıla Boyalı Saçlar”: Özgürlüğe yazılmış bir övgü

Ağustos 6, 2014

“Kızıla Boyalı Saçlar”: Özgürlüğe yazılmış bir övgü

kizila boyali saclar-72_1Kostas Mourselas‘ın Türkiye’de 35 baskıda 100.000 adede ulaşan unutulmaz romanı “Kızıla Boyalı Saçlar” gözden geçirilmiş yeni baskısı ve Kosta Sarıoğlu’nun çevirisiyle Kırmızı Kedi Yayınevi’nce yayımlandı. 

14 yıl önce Türkçede ilk yayımlandığında kısa sürede en çok okunan kitapların başına yerleşen Kızıla Boyalı Saçlar’ın sıra dışı kahramanı Luis, kendini özgürlüğe adamış, bir insana, bir işe, bir yere kesinlikle bağlı kalmak istemeyen, kafasına eseni yapan, hayallerinin peşinden koşan sevimli bir serseri.

Zorbalar, serseriler, fahişeler, genelevler, kenar mahalleler, gecekondular, erkek delisi kadınlar, kadın delisi erkekler, üçkâğıtçılar, küçük burjuvalar, eski solcular, dolandırıcılar bu kitabın dokusunu oluşturuyor. Bir dönemin ve insanlarının resmini çizen Kızıla Boyalı Saçlar; okuru kışkırtıyor, gözlerini gerçek hayata, hayatın gerçeklerine çevirmesini sağlıyor. Yalın ve mizah dolu bir anlatım; egemen sisteme ve sistemin savunucularına, benimseyenlerine karşı gözü pek, alaycı, sert bir eleştiri.

Yazarının tanımıyla Kızıla Boyalı Saçlar insan özgürlüğüne yazılmış bir övgü.” Her birimiz içimizden Luis gibi olmayı biraz arzular, ama onun gibilere imrenmekle, öykünmekle kalmaz mıyız?

edebiyathaber.net (6 Ağustos 2014)

Yorum yapın