Kitap fuarında 20 yazarla buluşma | Metin Celâl

Aralık 7, 2022

Kitap fuarında 20 yazarla buluşma | Metin Celâl

39. İstanbul Kitap Fuarı 3 Aralık Cumartesi günü “Kitap şehre dönüyor” sloganıyla açıldı. 7 salonda 1000’e yakın yayınevi, 2000 imza günü, 320 etkinlikle büyük bir kültür şöleni yaşanıyor. Fuarın Onur yazarı Nazlı Eray, teması ‘Kitabın Büyülü Dünyası’. Balkan ülkeleri, Almanya, İran, BAE ve Romanya’dan yayınevleri de fuarın uluslararası salonunda yer alıyor. Fuar 11 Aralık tarihine kadar sürecek. 

İstanbul Kitap Fuarı’nın önemli bir özelliği sergilere yer vermesidir. 5, ve 6. Salonların arasındaki bölümde yer alan bu yılki sergi de Lütfi Özgünaydın’dan.

Lütfi Özgünaydın’ın biyografisinde “Fotoğrafçı, Yazar” yazıyor. 1945 yılında Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğmuş. 1962 yılında ilköğretmen okulunu bitirerek çeşitli köy okullarında öğretmenlik yapmış. 1969’da Hürriyet Haber Ajansı’nda muhabirliğe başlamış ve on üç yıl muhabirlik yapmış. Röportaj ve gazeteciliğin birçok dalında ödüller kazanmış. Gurbet adlı yerel gazeteyi yayımlamış ve başyazarlığını yapmış. Yurt içinde yüze yakın sergi ve gösteri gerçekleştirmiş. Yurt dışında Frankfurt, Paris, New York, Florida gibi dünyanın önemli kentlerinde fotoğraf sergileri açmış. Döne Döne Vangölü, Mardin, Erzincan, Yaşar Kemal Çukurova gibi albümlerde fotoğrafları ve denemeleri yayımlanmış. 

Lütfi Özgünaydın

Lütfi Özgünaydın’ın memleketi Eğin’den, anılarından yola çıkarak kaleme aldığı öykülerinden oluşan kitapları ve bir romanı yayınlanmış. Milliyet Sanat, Sanat Olayı gibi edebiyat dergilerinde yazılar yazmış. Özellikle Yaşar Kemal’in romanlarından seçilen doğa ve doğa-insan betimlemelerinden yola çıkılarak hazırladığı “Çukurova Bayramlığın Giyerken” sergisi ve albümü ile dikkatimi çekmişti. Sonra Facebook’tan tanıştık, arkadaş olduk. Benim de fotoğraflarımı çekmek istiyordu. Uzun süre mesajlaşmalar ve telefonlaşmalara rağmen araya pandemi, hastalıklar girince ancak geçen hafta buluşup sohbet edebildik. Fotoğraflarımı çekti. Sohbet ettik. Sergisine davet etti. Serginin adı “Yirmi Yazar”.

Yakın dostu Feridun Andaç’ın “Neden diğer yazarların fotoğraflarını çekip yazmıyorsun” demesi Yirmi Yazar projesine başlamasına vesile olmuş. İlk kapısını çaldığı yazar Doğan Hızlan. Yazarları evlerinde, sevdikleri yerlerde fotoğraflamış. Bazen birden fazla kez ziyaret etmiş. Her yazardan 40 fotoğraf seçip gösteriler sunmuş, sonra da onlarla izleyiciler önünde söyleşiler gerçekleştirmiş. Söyleşiler kaydedilmiş ve çözülüp metinler haline getirilmiş. Her yazardan 5 fotoğraf seçmiş ve metin haline gelen söyleşileri ekleyerek “Yirmi Yazar” kitabını oluşturmuş. Sergi için de 20 yazardan ikişer fotoğraf seçmiş. 

Kitapta ve sergide Adnan Binyazar, Ayşe Kulin, Adnan Özyalçıner, Doğan Hızlan, Füruzan, Cevat Çapan, Feridun Andaç, Zülfü Livaneli, Zeynep Oral, Buket Uzuner, Özdemir İnce, Yalvaç Ural, Haydar Ergülen, Nedim Gürsel, İnci Aral, Latife Tekin, Müge İplikçi, Nursel Duruel, Murat Yalçın ve bir fotoğrafçı yazar Gültekin Çizgen yer alıyor. 

Serginin gerçekleşmesi ve kitabın yayınlanması Tüyap’ın desteğiyle olmuş. İlke Yayıncılık’tan çıkan kitabı serginin yanındaki stanttan edinilebilirsiniz. Lütfi Bey ve eşi Songül Hanım oradalar. Kitap imzalatmak, hatta fotoğraflar ve yazarlar hakkında sohbet etmek mümkün. 350 bin çeşit kitabın sergilendiği İstanbul Kitap Fuarı’nı gezerken Lütfi Özgünaydın’ın “Yirmi Yazar” sergisi kitaplarını okuduğumuz, sevdiğiniz yazarların dünyasına girmek için hoş bir vesile olabilir.   

edebiyathaber.net (7 Aralık 2022)

Yorum yapın