Kısa Miras’ta bu ay: Ahmet Mithat Efendi ve Muallim Naci

Aralık 10, 2021

Kısa Miras’ta bu ay: Ahmet Mithat Efendi ve Muallim Naci

Ahmet Mithat Efendi’den Gençlik ve Evlilik, Muallim Naci’den Ömer’in Çocukluğu Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kuşakları etkilemiş romanlar, ufuk açıcı öyküler, ezberlere kazınmış şiirler… Gazetelerde kalmış söyleşiler, gezi yazıları, denemeler, makaleler…   
 
Edebiyatımızın farklı dönemlerinden, iz bırakan metinler Kısa Miras’la bir araya geliyor.
 
Evlilik

Modern edebiyatımızın kurucularından Ahmet Mithat Efendi’nin büyük eseri Letaif-i Rivayat‘ın en acıklı öykülerinden “Evlilik” ile on beş kıssadan hisse bir arada.
 
“Ah, o mukaddes oda! Ah o mübarek bizim pencereler. Üç seneden beri karşıdan bu odaya bakar, zevk alırken şimdi bizzat odaya girmeyi başardım. Lakin ne çare, evvelki saadet daha büyüktü. Çünkü karşıda hayali istediğim gibi eder, hangi taraf ruhumun zevk alışını artırırsa o şekilde tahayyül ve tasavvur ederdim.
Lakin şimdi o saadet geçti. Şu anki duruma bağlılığa mecburiyet gerekti. Durum da fena! Arada bir beyle karşı karşıya ağlamaktan başka bir şey yok.
Bari ağlamak da birbirimizin derdine ortak olarak ağlamak olsa yine yüreğim yanmaz. O kendi derdine ağlar, ben de kendi derdime yanarım.”
 
#edebiyatımızınmirası #tanzimatedebiyatı #düğün #konak #mektup #dram
 
Dizi: Kısa Miras
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 10 TL     
 
Gençlik

Ahmet Mithat Efendi’nin en eğlenceli öykülerinden “Gençlik” ile toplumun dışladığı karakterlere odaklandığı “Mihnetkeşan”, yazarın anlatım gücünü gösteren kısa ama güçlü iki metin.
 
“Beni evlendirmeye kalkıştılar. Çok zorladılar. Lakin ben çocuksam da süt kuzusu da değilim ya. Oldukça aklım başımda ve bilhassa fikirlerim pek büyük ve pek ziyade. Kaleme yeni çırak oldum. Elde dört para yok. Zaten pederden almakta bulunduğum haftalığı dahi tam bir tiksintiyle almaktayım. Hevesim kendim kazanıp kendim yemekte. Şimdi şu fikir ve iddiayla beraber evlenmek ve fazla olarak pedere bir de evin masrafları için muhtaç olmak akıl kârı mıdır? Kısacası pederin teşvik ve nasihatlerinden çok kendi aklımın ve anlayışımın tavsiyesine uydum, evlenmedim.”
 
Dizi: Kısa Miras
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 10 TL    
 
Ömer’in Çocukluğu

Muallim Naci’nin, sekiz yaşına kadarki anılarını son derece içten bir dille anlattığı Ömer’in Çocukluğu, yayımlandığı 1890’dan beri tüm okurlarını gülümsetmeye devam ediyor.
 
“Hırkayı sırtımdan çıkardım. Biçarenin haline baktım. Gözlerimden yeniden yaş boşandı. Ne hazin manzara! Ne büyük üzüntü!  Hırka koltuğumun altında olduğu halde eve ulaştığım zaman ağlamanın devamı olarak içimi çekmekteydim. Valide beni o durumda görünce telaşla, ‘Sana ne oldu oğlum? Ne ağlıyorsun? Hırkanı niye çıkardın? Vah vah! Nedir bakayım söyle!’ diye üzüntüsünü göstermeye başladı. Hırkayı koltuğumun altından aldığı sırada dedim ki: ‘Köşe başında kuyruksuz bir köpeğe rast geldim de… Üzerime atladı.’ Valide daha fazla üzülmüş görünerek beni kucakladı. İşte asıl o vakit ağlamaya başladım. Bir felaketzedeyi en fazla teselli verenleri ağlatır.”

Dizi: Kısa Miras
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 56
Fiyat: 10 TL    
 
AHMET MİTHAT EFENDİ, 1844’te İstanbul’da doğdu. Osmanlı coğrafyasının farklı bölgelerinde çeşitli devlet görevlerinde bulunduktan sonra 1871’de İstanbul’a döndü. Tahtakale’de ufak bir matbaa kurup eserlerini basmaya başladı. Bu dönemde gazete yazıları da yazan Ahmet Mithat, 1873’te Rodos’a sürüldü. İlk romanlarını ve oyunlarını Rodos’ta yazdı. 1876’da İstanbul’a dönüp Takvim-i Vakayi gazetesi ve Matbaa-i Amire müdürü oldu. 1878’de Tercüman-ı Hakikat‘i çıkardı. Tanzimat döneminin en önemli ve en popüler yazarlarından olan Ahmet Mithat Efendi, edebiyattan bilime farklı konularda yüzlerce kitap yazdı, çeviriler yaptı. Yazdığı ve çevirdiği eserlerle halkın aydınlanması için uğraş verdi, genç yazarlara sahip çıkarak edebiyatımızın gelişmesinde önemli bir rol oynadı. 1912’de ölen yazarın mezarı  Fatih Camisi haziresindedir.     
 
MUALLİM NACİ, 1850’de İstanbul’da doğdu. Tanzimat döneminin önemli şair ve yazarlarındandır. Asıl adı Ömer olan yazar, küçük yaşta Varna’ya gitti ve öğrenimini orada tamamladıktan sonra Varna Rüştiyesi’nde öğretmen oldu. Anadolu ve Rumeli’de çeşitli memurluklar yaptı. İstanbul’a dönünce Tercüman-ı Hakikat‘in edebiyat sayfasını yönetti. Galatasaray Lisesi ve Mekteb-i Hukuk’ta ders verdi. Eserlerini Naci mahlasıyla yazan yazar, Recaizade Mahmut Ekrem ve Abdülhak Hamid’le girdiği edebiyat tartışmalarıyla da bilinir. Divan edebiyatı tarzının yanında Batılı tarza uygun şiirler de yazdı. Arapça, Farsça ve Fransızcadan çeviriler de yapan Muallim Naci, 13 Nisan 1893’te İstanbul’da öldü.        
 
Seride yer alan kitaplardan bazıları: Serap, Küçük Şeyler, Eski İstanbul Akşamcıları, Ömer’in Çocukluğu,Bir Muhtıranın Son Yaprakları, Yadigârlarım

edebiyathaber.net (10 Aralık 2021)

Yorum yapın