Kısa Klasikler’de bu ay: Efendi Cornélius, Kral Olacak Adam

Nisan 11, 2022

Kısa Klasikler’de bu ay: Efendi Cornélius, Kral Olacak Adam

Balzac’tan “Efendi Cornélius” ve Kipling’den “Kral Olacak Adam” Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bir oturuşta okunabilecek en çarpıcı Kısa Klasikler çağdaş illüstratörler tarafından özel olarak tasarlanan kapaklarıyla okurlarla buluşmaya devam ediyor.

Efendi Cornélius
Bir yasak aşk, bir soygun, bir de intihar.
 
Balzac, bir yasak aşk ve bir hırsızlık olayının iç içe geçtiği çözülmez bir düğüm ve akıllarda uyanan ahlak sorularıyla baş başa bırakıyor okuru.

Efendi Cornélius, Balzac’ın 19. yüzyılın ortasında tamamladığı devasa yapıtı “İnsanlık Komedyası”nın Felsefi İncelemeler bölümünde yer alır. Balzac’ın Ortaçağ’da kurguladığı öykü, kral hazinedarı kudretli Efendi Cornélius’un değerli mücevherlerini korumaya çalışmasını konu alır. Cornélius’un hedefinde bu kez XI. Louis’nin komşu evde yaşayan kızı Kontes Saint-Vallier’nin yasak aşkı Georges vardır. Georges’un, Kral XI. Louis’nin ve önünde herkesin titrediği Efendi Cornélius’un yaşanan bir hırsızlık olayı sonucunda hep birlikte sürüklendiği karmaşa etrafında gelişen öykü, Balzac’ın kalemiyle başyapıt niteliğinde bir insan manzarasına dönüşür.
 
#dünyaklasikleri #fransızklasikleri #kilise #yasakaşk #idam #komşu 
 
Yazar: Honoré de Balzac
Çeviri: Lale Arslan Özcan
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 88
Fiyat: 13 TL  

HONORÉ DE BALZAC, 1799’da Fransa’nın Tours kentinde doğdu. Kendi adıyla yayımlanan ilk eseri Köylü İsyanı tarihî bir romandı. 1829-1830 yıllarında taşra yaşamına yönelen Balzac’ın Tours Papazı ve Eugénie Grandet gibi romanları basıldı. Yapıtlarını büyük bir bütün oluşturacak biçimde üç grupta tasarladı: İnsan yaşamını ve toplumu yöneten ilkeleri ele alan “Çözümleyici İncelemeler”; insan eylemini belirleyen nedenleri ortaya koyan “Felsefi İncelemeler”; bu nedenlerin sonuçlarını gösteren “Töre İncelemeleri”. Goriot Baba, gerçekçilik akımının başyapıtı sayılır. Balzac, bu eserlerinin tümüne Dante’yi anıştıran bir başlık koydu: “İnsanlık Komedyası”. Balzac, 1850’de Paris’te öldüğü zaman, ardında 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde kalmış toplam 135 roman ve 2.000’i aşkın roman karakteri bırakmıştı.
 
LALE ARSLAN ÖZCAN, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nde Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde Fransız edebiyatı ve çeviribilim doktorası yapmıştır. Edebiyat, tarih, sosyoloji ve felsefe alanında pek çok eser çevirisi bulunmaktadır. Çevirisini yapmış olduğu kitaplar arasında Jean Paul Roux’nun Türklerin Tarihi, Mircea Eliade’nin Dinler Tarihine Giriş, Michel de Certeau’nun Gündelik Yaşamın Keşfi sayılabilir.
 
Kral Olacak Adam
Yaşayan ölüler, hayaletler, gaipten sesler ve daha birçok tuhaf şey…

Kipling uzun yıllarını geçirdiği Hindistan’ın keşmekeşine hayal gücünün en tuhaf, en ürkütücü, fakat bir o kadar da renkli karakterlerini serpiştiriyor.
 
Kral Olacak Adam, İngiliz edebiyatının okurda belki de en çok heyecan uyandıran hikâye anlatıcısı Kipling’in en tuhaf, en esrarengiz, ama bir o kadar da cümbüşlü dört öyküsünü bir araya getiriyor. Öyküler alışılmış hayalet hikâyelerinden fazlasını sunuyor: Okuru dönem Hindistan’ının kalabalık tren istasyonlarından alıp baharat kokulu sokaklarına, bilinmedik Afgan kasabalarından ölülerin yaşadığı gizemli kumsallara götürüyor. Bu inanılması güç öğelerle dolu öyküleri neredeyse dokunulacak kadar gerçek kılansa, Kipling’in ömrünün büyük kısmını geçirdiği Hindistan’ı deyim yerindeyse avucunun içi gibi bilmesi ve bunu eserlerine ustalıkla yansıtması.
 
#kısaklasikler #ingilizklasikleri #hindistanyolculuğu #hayalethikayeleri #ölülerdiyarı #afyon
 
Yazar: Rudyard Kipling
Çeviri: Zeynep Avcı
Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 112
Fiyat: 13 TL  
 
RUDYARD KIPLING, 1865’te Mumbai’de doğdu. Babası John Lockwood Kipling sanatçı ve bir güzel sanatlar okulunda eğitimciydi. Üç teyzesinden ikisi dönemin ünlü ressamlarıyla, biri de sonraları başbakan olacak Stanley Baldwin’le evlendi. Saygıdeğer bir aileye mensup olsa da Kipling’in mutlu bir çocukluk geçirmediği söylenir:Altı yaşındayken, İngiliz eğitimi alması için Hindistan’dan ayrılıp İngiltere’de bir koruyucu aileye bırakılır. Baa Baa Black Sheep‘te (Mee Mee Kara Koyun) burada kaldığı tatsız geçen beş yıldan izler bulunur. Devon’da bir yatılı okula kaydolup okul gazetesine yazmasıyla kariyeri başlamış olur. 1882’de Hindistan’a döner, yerel gazetede muhabirlik işi bulur ve sıkça seyahat etme fırsatı yakalar. 1880’lerin sonuna gelindiğinde bilinen bir yazar olarak Londra’ya geri döner.1907’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülür. İki defa da şövalyelik unvanına layık görülen Kipling, unvanı kabul etmez. Çocuk edebiyatına da önemli eserler kazandıran yazarın Cengel Kitabı ve Maugli karakteri klasikleşir. Hayatını kaybettiği 1936 yılına kadar Londra’da yaşamaya devam eder.
 
ZEYNEP AVCI, 1947’de doğdu. ODTÜ’de İdari Bilimler ve İÜ’de Sosyoloji okudu. 1966-1975 yılları arasında Cumhuriyet, Yeni İstanbul, Hürriyet, Kelebek, Milliyet gazetelerinde, Sipa Press ajansında çeşitli görevler üstlendi. Kötü Bir Yaratık (1983), Ahşap Köşkün Hanımefendisi (1986), Aşk Meleğinin İşleri (1998) adlı öykü kitapları, Bir Kadının Güncesinden Sayfalar (1989) adlı bir deneme kitabı bulunan Avcı’nın Abelard ve Heloise adlı oyun çevirisi Avni Dilligil En İyi Çeviri Ödülü’ne değer görüldü.

edebiyathaber.net (11 Nisan 2022)

Yorum yapın