Keşifler, efsaneler ve oyunlarla kurulan yeni bir hayat!

Nisan 6, 2023

Keşifler, efsaneler ve oyunlarla kurulan yeni bir hayat!

Saliha Nilüfer’in “Fakirdağ” adlı romanı, 10 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Gümüşsu Zamanı romanıyla sevilen yazar ve çevirmen Saliha Nilüferbu kez soru işaretleri ve endişelerle başlayan yeni hayatına alışmaya çalışan bir çocuğun hikâyesine odaklanıyor. Arkadaşlığın, oyunların, dayanışmanın farklı bir şehre alışmadaki rolünü anlatıyor. Gözlem ustalığıyla birleşen yalın anlatımıyla, çocukların ve yetişkinlerin dünyaları arasında sevgiyle, iyilikle inşa edilen köprüler kuruyor. Çocukluğun hayalperest doğasına göz kırpıyor. Merak duygusunun keşiflere götüren ve önyargıları yıkan gücünü duyumsatan, gizem ve macerayla dolu sıcacık bir roman.
 
Derin ve ailesi, deprem sonrası yeni bir şehre taşınmak zorunda kalır. Oturacakları “ocman”ı yadırgayan Derin, eski evini ve alışkanlıklarını özler. Ama değişik oyunlar icat etme ustası, yaşıtı komşularla tanışınca işler değişir. Yeni arkadaşlarıyla birlikte ağaçlara tırmanmaya, kayıp kedinin izini sürmeye, “bahçe gatası” oynamaya, değişik bitkileri öğrenmeye başlar. Eskici bir dev, esrarengiz iki büklüm ihtiyar, ıssız bir bahçedeki taş kapak… Derin’in yeni yaşamında çözülecek çok gizem, ortaya çıkarılacak çok sır vardır artık…

Saliha Nilüfer: 1972’de İstanbul’da doğdu. İlk şiirleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı. İngilizce, İspanyolca ve Katalanca’dan yaptığı çevirilerle de tanınan Saliha Nilüfer, özellikle Alberto Manguel, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa, Javier Marías gibi yazarların önemli eserlerini dilimize kazandırdı. 2006’da Bir Endülüs Hikâyesi adlı romanının ardından, Yokoluş Serüveni (2016) adlı şiir kitabı ve Ekosemelek Kuklaları İşbaşında (res. Canan Barış, 2018) adlı çocuk romanı yayımlandı. Günışığı Kitaplığı’nca yayımlanan Süper Güçler Kitabı (2022; El gran libro de los superpoderes, 2017) adlı resimli öyküyü İspanyolca’dan, Hayatımın Rolü (2021; La pel·lícula de la vida, 2017) adlı romanı da Katalanca’dan Türkçe’ye kazandıran Saliha Nilüfer, desenlerini Elif Deneç’in çizdiği fantastik çocuk romanı Gümüşsu Zamanı‘nda (2021) çölleşmiş bir dünyadaki karakterinin doğayı canlandırma çabasını işledi. Saliha Nilüfer’in Günışığı Kitaplığı’ndaki ikinci romanı, küçük şehre taşınmak zorunda kalmış bir çocuğun keşiflerine odaklanan Fakirdağ (2023). Yazar, eşi ve oğluyla birlikte İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (6 Nisan 2023)

Yorum yapın