“Kentsel Yansımalar: Karşılaşmalar” paneli bugün

Şubat 28, 2023

“Kentsel Yansımalar: Karşılaşmalar” paneli bugün

Pera Müzesi’nin Zamane İstanbulları sergisi kapsamında düzenlediği panellerin ikincisi, “Kentsel Yansımalar: Karşılaşmalar” başlığıyla 30 Mart’ta (Bugün) yapılacak. Sanatçı Ahmet Sel ve akademisyen Gamze Toksoy’un konuşmacı olarak katılacağı panel, Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, İstanbul’da yaşayan 11 fotoğrafçının kentle kurdukları bağları ele alan  Zamane İstanbulları sergisi kapsamında “Kentsel Yansımalar” başlıklı panel serisine ev sahipliği yapıyor. “Modern Şehirlilik Tahayyülleri”nin tartışıldığı ilk panelin ardından, “Karşılaşmalar” başlıklı ikinci panelde bu kez göç, aidiyet hissi, yerli olma temaları masaya yatırılacak. 

Sergi sanatçılarından Ahmet Sel ve MSGSÜ Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi N. Gamze Toksoy’un konuşmacı olarak yer aldığı panelin moderatörlüğünü yazar ve radyo yayıncısı İlksen Mavituna yapacak. Panelin ilk bölümünde, Toksoy’un sergi kataloğu için kaleme aldığı “Bir Karşılaşma Mekânı Olarak Fotoğraf” başlıklı yazısından hareketle, göçmenlerin görsel temsillerinin nasıl kurulduğu ve bu temsilin bireysel hikâyelerin öne çıkmasında oluşturduğu engeller ele alınacak. İkinci bölümde ise, Ahmet Sel’in Bizim Orada serisi üzerinden kriz ve dönüşüm içindeki toplumlarda bireysel hikâyeleri öne çıkarmanın önemi, fotoğraf ve temsiliyet arasındaki bağ çerçevesinde tartışmaya açılacak.

Ahmet Sel hakkında
Fotoğrafçı. Belgesel fotoğraf ve portre fotoğrafçılığı alanlarında çalışan sanatçı, Paris-X’te (Université Paris Nanterre) iletişim, INA’da (Institut National de l’Audiovisuel, Paris) televizyon haberciliği eğitimi aldı. 1980-2010 yılları arasında Paris ve Moskova’da yaşadı, çeşitli televizyon kanalları ve fotoğraf ajanslarında muhabir olarak çalıştı ve yöneticilik yaptı. Çalışmalarını toplumsal değişim ve kriz dönemlerinde bireylerin hikâyeleri üzerine yoğunlaşarak sürdüren sanatçının Fransa ve Türkiye’de yayınlanmış kitapları bulunuyor. 2020-2022 yılları arasında Fotoğraf Konuşmaları başlıklı bir podcast hazırlayıp sunan sanatçı, İstanbul’da yaşıyor ve üretiyor.

N. Gamze Toksoy hakkında
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi. Aynı üniversitede görsel sosyoloji seminerlerini de yürütüyor. Görsel çalışmalar alanında ve etnografik nitelikte araştırmaları; toplumsal travma, toplumsal bellek, şiddet, göç, toplumsal cinsiyet kavramlarına odaklanan yayınları bulunmakta. Son yıllarda “toplumsal sorunlar ve görüntüler” genel başlığı etrafında yürüttüğü çalışmalarda ayrımcılık ve şiddet kavramlarıyla görüntüler arasındaki bağları inceliyor. Toplumsal travmaların görselleştirme biçimlerine yönelik eleştirileri önemsiyor ve alternatif yaklaşımlar getirileceğine dair umudunu korumaya devam ediyor.

İlksen Mavituna hakkında
Yazar, çevirmen ve radyo yayıncısı. Galatasaray ve İstanbul üniversitelerinde felsefe okudu. 2005 yılından bu yana Açık Radyo’da çeşitli görevlerde yer alıp edebiyat, felsefe, güncel sanat ve siyaset alanlarında radyo programları hazırladı. Polis Destan Yazdı ve Bu Ülkeden Gitmek isimli araştırma kitaplarının yazarlarındandır.

edebiyathaber.net (30 Mart 2023)

Yorum yapın