Kendileri bir ömür boyu bu mahalledeyken akılları, gönülleri çok uzaklardaydı

Eylül 12, 2023

Kendileri bir ömür boyu bu mahalledeyken akılları, gönülleri çok uzaklardaydı

Özlen Alpaslan’ın Mahalle adlı romanı Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Ben Zaten Nerede Bir Kırmızı Karanfil Görsem, Orası Hep Kalp Ağrısı…

“Bazıları öyleydi. Kendileri çok uzaklardayken bile akılları, gönülleri bu sokaklardaydı. Ve bazılarının da kendileri bir ömür boyu bu mahalledeyken akılları, gönülleri çok uzaklardaydı. Benim gibi… Bir gidenler vardı, bir kalanlar…”

Mahalle yaşanılan şehrin bir parçasını ifade ettiği gibi orada yaşayan insanları da anlatan bir sözcük, bizim onu sahiplendiğimiz kadar onun da bizi sahiplendiği bir yaşam alanı… Yeni nesle ballandıra ballandıra anlattığımız mahalle arkadaşlıklarıyla, kapıları açık bırakıp gidecek kadar güvenilen komşularla, herkesin birbirinin yarasına merhem olmaya çalıştığı samimi duygularla yaşanmış bir ütopya.

Günümüzde bu kültür -özellikle de İstanbul gibi bir metropolde- her yerde devam ettirilemiyor olsa da kendini koruyabilmiş ya da günümüz koşullarında yeniden yaratabilmiş özel mahalleler hâlâ var. Bunların ilk akla gelenlerinden biri ise kuşkusuz Kuzguncuk…

Özlen Alpaslan yeni romanı Mahalle ile okurlarını işte bu güzel mahallenin sokaklarında dolaştırıyor, mahalle sakinlerinin evlerine, iş yerlerine konuk ediyor ve hepsinden önemlisi bu mahalleden yola çıkıp yakın tarihimizde unutturulmak istenen ne varsa birer birer önümüze seriyor.

Mahalle sakinlerinin uzun zamandır haber alamadığı cesur gazeteci Aysel’e dair herkesin söyleyecekleri var ve bunları konuşmak için de Mahalle isimli, her gün birbirinden güzel yemeklerle başka birinin hikayesine tanık olduğumuz bir mekân… Öyleyse ne duruyorsunuz, buyurun Mahalle’nin birbirinden leziz yemekleri, nefis kokuları eşliğinde insanlığın bin bir türlü halini keşfetmeye…

Hem hasret kaldığımız sıcaklığı hem de yakın tarihimizde yaşanan katliamları, felaketleri, cinayetleri ve bunlara karşı mücadele edenleri bizlere hatırlatan, samimi diliyle, okuru saran anlatımıyla elden düşürmeden okuyacağınız çok özel bir roman…

Arka Kapak Yazısı:

“Her şey Aysel’in bir gün ansızın ortadan kaybolmasıyla başladı. Daha yakın zamanda bir pazar sabahı erkenden gelmiş, her zaman olduğu gibi sokağa bakan camın kenarındaki iki kişilik küçük masaya oturmuş, tek kişilik kahvaltı tabağı sipariş etmişti. Huyunu –belki de huysuzluğunu demek lazım– bildiğimden, hiç ilişmeden dükkânın açık bar gibi restore ettirdiğimiz, konuklarımızın mutfağımızda çalışırken bizi, bizim de mutfaktan onları görebildiğimiz bölümünden gözucuyla izlemiştim onu. Henüz o kadar erkendi ki dükkânda izleyecek başka hiçbir şey ya da hiç kimse yoktu zaten.”

İstanbul’un en kendine özgü semtlerinden biri Kuzguncuk… Burada, en güzel lezzetlerin insanların derdine şifa olduğu “Mahalle” isimli bir mekân… Bu tatların ustası, insanların dertlerinin dinleyicisi ve mekânın sahibi Füruzan… Tüm mevzuların birbirine bağlandığı ve kayıp olan isim Aysel… Çocukluk arkadaşlıkları, İstanbul, Türkiye’de, geçmiş ve günümüzde yaşanan olayların hayatlara yansıması, Boğaz semti insanları, içyüzü tam olarak bilinmeyen yarım kalmış bir aşk hikâyesi…

Geçtiğimiz yıl Yarım isimli romanıyla okurlarla buluşan Özlen Alpaslan, bu sefer sizi Mahalle’ye davet ediyor!

Yazar Hakkında:

Özlen Alpaslan, 1981 yılında Samsun’da doğmuştur. Samsun Anadolu Lisesi’ni takiben İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nü tamamlamıştır. 2003 yılında çalışma hayatına başlayan Alpaslan, özel sektörde çeşitli kurumların markalaşma süreçlerinde reklam, halkla ilişkiler, medya ilişkileri, sosyal sorumluluk, kriz iletişimi, itibar yönetimi alanlarında görev almıştır. Alpaslan, özellikle kurumsal iletişim ve itibar yönetimi alanında uzmanlaşmıştır. Özlen Alpaslan, teknoloji sektöründe özel bir şirkette kurumsal iletişim yöneticisi olarak çalışmaya devam ediyor.

edebiyathaber.net (12 Eylül 2023)

“Kendileri bir ömür boyu bu mahalledeyken akılları, gönülleri çok uzaklardaydı” üzerine bir yorum

Yorum yapın