Kediler hayatımızın neresinde? | Nagihan Kahraman

Aralık 8, 2023

Kediler hayatımızın neresinde? | Nagihan Kahraman

Modernleşen dünyada apartman dairelerine sıkışıp kalan ve doğadan özellikle de hayvanlardan uzaklaşan pek çok insanın kediler artık hayat ortağı. Onlarla yaşamaya öyle alıştık ki hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline geldiler. Hâl böyleyken bundan en çok sebeplenenler de şüphesiz çocuklar. Günümüzde çoğu çocuğun hayvan sevgisi kazanmasını sağlayanlar evlerimizdeki sahiplenilmiş kedi, köpek gibi hayvanlar. Dışarıda zorda kalmış bir hayvana açılan ev, bize olduğu gibi ona da yuva oluyor çoğunlukla. Geçtiğimiz günlerde tam da bu izlek etrafında gelişen, hayvanları sahiplenme ve yuvamızı onlara da açma konusunu işleyen yeni bir çocuk kitabı çevrildi dilimize: Üç Kedi, Üç Hikâye. Timaş Çocuk tarafından basılan Camillo Bortolato’nun bu duyarlı konuya değinen çocuk kitabının İtalyanca aslından çevireni de Burçe Kaya. Kitabın çocukların dikkatini çekecek pastel renklerle bezeli resimleri ise Michela Nava’ya ait.

Umutlu Kitaplar” serisine ait bu eser 6-10 yaş arası öykü kategorisinde yer alıyor. “Yoyo, Koko ve Calzino İçin Yuva Arayışı” alt başlığına sahip kitap, adından da anlaşılacağı üzere üç temel bölümden oluşuyor: “Yoyo için Yuva Arayışı”, “Koko için Yuva Arayışı” ve “Calzino için yuva Arayışı”.                             

Anna ve Guilio adındaki iki kardeşin anne ve babaları ile yaşadıkları huzurlu evlerinde Luna adlı bir kedileri vardır. Ancak Luna’nın üç tane de bebeği olduktan sonra evleri ister istemez fazla kalabalık hâle gelir. Bu durumun evde yaratacağı kargaşayı düşününce bu üç kedi yavrusunu annelerinden ayrılabilecek kadar büyüdükten sonra mecburen sahiplendirmek zorunda olduklarına karar verirler ailece. Çocukların okuldaki arkadaşlarına ve sonra da yumurta aldıkları çiftliğe sahiplendiren kedilerin öyküsünün anlatıldığı bu öyküler sadece minik okurlara değil aynı zamanda yetişkinlere de hitap ediyor. Ayrıca ebeveynler ve hatta öğretmenlere, eğitimcilere bile oldukça fayda sağlayacaktır.

Bu kitap anlattığı bu sıcak öykünün dışında, arka planda çocuklarda görülebilecek bazı davranışları da işliyor. Üç öykü üzerinden içe kapanıklık/çekingenlik, sorumluluk bilinci ve cesur olma hedeflenen kazanımlardan bazıları. Bunları didaktik bir üsluba sapmadan, olay örgüsü aracılığıyla vermesi kitabın öne çıkan özelliği. Ayrıca her bir çocuk ile bir kedinin eşleştirilerek verilmesi ve kedilerin çocukların o yönlerinin gelişmesini sağlaması da minik okurlar açısından oldukça ilgi çekici. Giovanna sınıfta ve pek çok yerde sessiz, fikirlerini rahatça dile getiremeyen ve içe kapanık bir çocuktur. Sınıfta da aile arasında da bu hali bilinmektedir. Sahiplendiği Yoyo aracılığıyla öğrendiği şeyler sayesinde özgüvenini kazanır ve kendini toplum içinde çok daha rahat ifade edebilir duruma erişir. Arkadaşlarının kendisini sevmediğini düşünen Giovanna’nin bu düşüncesinin altında ailesinin de dediklerini emir gibi kabul etmek, daha da temelde onay görme ihtiyacı yatmakta muhtemelen. Kedisiyle benzerlik kurduğu oyun onu sorgusuzca kabul etmesi kendine olan güvenini kazanmasını sağlamıştır. Çocukların Koko’yu sahiplenmek isteyen sınıf arkadaşları Ivan ise yerinde duramayan, aceleci ve telaşlı bir çocuktur.

Yine ilk örnekteki gibi ailesiyle birlikte karakter özellikleri çizilen Ivan da Koko sayesinde sorumluluk bilinci kazanır. Sadece kediye karşı değil ailesine ve hatta kendine karşı da… Çevresi tarafından olumlu karşılanan bu durum Ivan’ın bu özelliğinin pekişmesi sağlar aynı zamanda. Özgüven ve sorumluluğun ardından üçüncü davranış kazanımı ise cesaret olarak yavru kedi Calzino aracılığıyla karşımıza çıkar. Diğerlerinden farklı olarak sınıf arkadaşlarına değil de devamlı yumurta aldıkları çiftliğe bırakılmasına karar verilen Calzino, ev ortamına alıştığında çevredeki çok fazla uyaran ve özellikle başka kedilerle baş edemez önceleri. Çiftçi kadın tarafından eve alınan yavru kedinin ihtiyaç duyduğu tek şey başka kedilere “hırrr!” diyebilme cesaretidir aslında. Zorbalığa neredeyse her alanda rastlanan günümüzde bir kedinin bile başka kediye zorbalık yapmasına yer yok bu kitapta; bu yönüyle çocuklara da olumlu örnek teşkil ediyor. Bazen sadece cesaretini toplayıp kendini gösterebilmek gerekmektedir çünkü.

Hikâyenin üst katmanındaki kedileri sahiplendirme olayının alt katmanlarında çocuklara da kazandırılmak istenen davranışlar ustaca işleniyor. Hem hayvanlara sahip çıkma, onlarla dost olma hem de kedilerle insanları bir tutarak yeni karakter özellikleri kazandırma bakımından Üç Kedi Üç Hikâye gerçekten de üç farklı hikaye anlatıyor okurlarına. Bu meseleleri ele alan bir kitap okumak isteyen her yaştan okurlara bu çocuk kitabını öneriyorum. İyi okumalar.

edebiyathaber.net (8 Aralık 2023)

Yorum yapın