Kahramanları özgürlük isteyen iki kitap! | Mehmet Özçataloğlu

Ağustos 25, 2014

Kahramanları özgürlük isteyen iki kitap! | Mehmet Özçataloğlu

Ejderha Tehlikesi kpk ozlMevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkları yaşıyoruz yine. O kadar sıcak ki evde oturduğumuz yerde buharlaşacağız neredeyse. Böylesi bir sıcakta değil dışarı çıkıp gezmek, denize gidip yüzülemez bile. Peki, evde ne yapalım? Neşelendiren, keyifli kitaplar okuyalım.

Günışığı Kitaplığı’ndan yayımlanan “Ejderha Tehlikesi Nasıl Savuşturulur?” böyle bir kitap. İngiliz yazar ve resimleyici Cressida Cowell’ın çocukluğunda dinlediği Viking hikâyelerinden esinlenerek yazdığı komedi dizisi “Hıçkıdık”ın beşinci kitabı. Fakat kitabın yazarı olarak başkahraman “Korkunç Gıcık 3. Hıçkıdık” görülüyor. Yazar ise kendisini eski dilden çeviren olarak sunmuş.

Kitapta; sorunları kaba kuvvete başvurmadan, iletişimle çözmeye çalışan, tam da bu yüzden büyük bir lider olacağına kimsenin inanmadığı küçük Viking Hıçkıdık, kahramanlığa giden yoldaki maceralarından birini daha anlatıyor. Patlamak üzere olan bir yanardağı söndürme görevini omuzlayan kahramanımız, yetişkinlerin hırslarına, düşünmeden aldıkları kararlara ve önyargılarına rağmen, aklıyla ve tüm canlılara duyduğu sevgiyle zirveye tırmanıyor. Tüm macera boyunca arkadaşları Balıkayak ve Kamikazi de yanındadır. Kitabı okurken ejderhalar nedeniyle sıcak havanın daha da ısındığını söyleyebilirim. Fakat yaz tatilindeki çocuklar için farklı bir deneyim olacaktır bu kitap.

BULUT KAPAK BASKI.inddGünışığı Kitaplığı’ndan bir diğer kitap da “Bulut Kuş”. Teknik olarak okulöncesi dönemindeki ya da okumaya yeni başlamış çocuklara hitap ediyor görünse de asıl mesaj yetişkinlere bu kitapta. Atalarımızın bir sözü vardır. “Bülbülü altın kafese koymuşlar, yine de ah vatanım, demiş!” “Bulut Kuş” tam da bu sözü karşılayan bir kitap. Yaşadığı ormanda şarkılar söyleyen papağan, bir gün iki küçük çocuk görür. Çocuklar papağana öyle sevecen davranmışlardır ki, kuş onların yanından ayrılmaz. Beraber gezmeye, yemeye-içmeye başlarlar. Fakat bir süre sonra Bulut Kuş papağan mutsuz olmaya başlar. Kuşun mutsuz olduğunu gören sahipleri daha büyük bir kafes alırlar fakat nafile, sonuç vermez. Bulut Kuş mutsuzdur. Bir süre sonra şarkı da söylemez olur. Türlü çözümlerle de kuşu mutlu edemeyince tekrar ormana yollamaya karar verirler. İşte Bulut Kuş artık özgürdür ve tekrar şarkı söylemeye başlamıştır.

Son dönemde hayvan beslemek o kadar yaygınlaştı ki eskiden olduğu gibi sadece muhabbet kuşu, balık, kedi, köpek beslenmiyor evlerde. Olur olmaz akla düşen her hayvanı evlerine alır oldu insanlar. Kapitalist sistemin sürekli tüketime yöneltmesinin sonucu ortaya çıkan doyumsuzluk nedeniyle yaşandığını düşünüyorum bunların. Fakat her canlının bir evreni, bir coğrafyası vardır. Onların mutluluğu da gözetilmelidir.

Doğu ve Batı sanatını bir arada yorumlayan Yu Rong’un desenleri, Bai Bing’in öyküsüyle küçük-büyük herkes bu büyüleyici dünyaya davetlidir. Geleneksel Çin kâğıt kesme sanatıyla biçimlendirilmiş olan “Bulut Kuş” ilgi çekici bir kitap. 2013 Çin Şanghay Uluslararası Kitap Fuarı Uluslararası Özgün Kitap Büyük Jüri Ödülü ile birlikte birçok ödüle değer görülen bu kitap özgürlüğün ne demek olduğu konusunda bir kere daha düşünmemizi sağlayacaktır. Sanırım içinde bulunduğumuz dönemde buna fazlasıyla ihtiyacımız var!

 Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (25 Ağustos 2014)

Yorum yapın