“Kadınlık Daima Bir Muamma” üzerine yazarı konuşuyor

Aralık 29, 2017

“Kadınlık Daima Bir Muamma” üzerine yazarı konuşuyor

Yazar Ayşegül Utku Günaydın’ın Kadınlık Daima Bir Muamma kitabına dair söyleşisi 16 Ocak Salı 19.00’da SALT Galata, Atölye IV’te düzenleniyor.

Ayşegül Utku Günaydın, Osmanlı kadın yazarların romanlarında modernleşmeyi incelediği Kadınlık Daima Bir Muamma kitabı temelinde, Tanzimat’ın akabinde kadınların dergi ve gazetelerde şekillendirdiği edebiyat geleneğinin yanı sıra, siyasal ve kültürel gelişmelerin kadın hareketine hazırladığı zemin üzerine konuşacak.

Halide Edib’in 1909 tarihli Heyûlâ romanından adını alan kitapta 30 dönem romanını çözümleyen Günaydın, kadın yazarların yazarak var olmak için kolektif çabalarına ve zamanla hem bu çaba hem de eserlerinin unutturuluşuna dikkati çekiyor. Kitap ayrıca, geleneğin ürettiği kodlarla mücadele ettikçe yalnızlaşan “yeni kadın”ı; bireyleşmeye çalışan kadının annesizliğini, kimliğini tehdit eden baskı figürlerini ve “aşırı alafrangalaşmış” erkeğin bu alışılmadık profil karşısında bocalayışını romanlardan çeşitli örneklerle ayrıntılandırıyor.

Herkesin katılımına açık olan programın dili Türkçe.

Ayşegül Utku Günaydın Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü’nde, 1877’den 1923’e kadın yazarların toplumsal cinsiyet ve kimlik sorunsalı hakkındaki teziyle doktorasını tamamladı. Kadınlık Daima Bir Muamma kitabı Kasım 2017’de Metis Yayınları’ndan çıktı. Hâlen, Tudem Yayın Grubu bünyesinde DeliDolu ve Desen’in yayın yönetmenliğini yürütüyor.

edebiyathaber.net (29 Aralık 2017)

Yorum yapın